Turneja kandidat za evropskog Oskara

0
Film Gorana Markovića Turneja nalazi se u užem izboru među četrdeset filmova koji se takmiče za prestižnu nagradu Evropske filmske akademije
foto: promo
foto: promo

Nagrada koja se smatra evropskom verzijom Oskara biće dodeljena po 22. put u kategorijama: najbolji evropski film, reditelj, glumac, glumica, scenarista i direktor fotografije. Nominacije u svim kategorijama biće poznate u novembru, kada će filmovi biti prikazani na festivalu u Sevilji, a svečana ceremonija i dodela nagrada Evropske filmske akademije održaće se 12. decembra u nemačkom gradu Bohum.

Film Turneja do sada je osvojio veliki broj nagrada i priznanja, među kojima su nagrada za najbolji umetnički film na Prvom kijevskom međunarodnom filmskom festivalu, specijalna nagrada žirija na Cinequest festivalu u San Hoseu, nagrada publike na filmskom festivalu u Solunu, Gran Pri za najbolji film u Monpeljeu i nagrada Vezuvio na Napuljskom filmskom festivalu.

Na festivalu u Montrealu reditelj Goran Marković proglašen je za najboljeg reditelja, dok je Turneja još jednom izabrana za najbolji film.

makonda-tracker