Najbolji filmovi Palićkog festivala

0
Međunarodni žiri Festivala evropskog filma Palić 2009. u sastavu Alberto Barbera, Peter Zavrel, Semjuel Finci, Glorija Skola i Sabolč Tolnai doneo je odluku da nagradu Zlatni toranj za najbolji film dodeli ostvarenju Najsrećnija devojka na svetu u režiji Radu
foto: promo
foto: promo

U pitanju je jednostavna priča ispričana na veoma zanimljiv način koja nam predstavlja glavnu junakinju u borbi za ostvarenje svog sna. Topao i human pristup priči sa mnogo humora zasnovan na snažnoj fotografskoj sposobnosti da svaki detalj učini istinitim i verodostojnim – kaže se u saopštenju žirija. Nagrada Palićki toranj za najboljeg reditelja pripala je Pavelu Bardinu, za film RUSIJA 88. Reditelj je pokazao veštinu kombinovanja igranog i dokumentarnog žanra na veoma provokativan način. Njegova politička poruka je snažna i smela i donosi neprijatnu priču o ljudima koje ne želimo da upoznamo, ali koje ne bi trebalo ni da ignorišemo, smatra žiri.

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija je pripalo filmu Moskva, Belgija, izuzetnoj glumici Barbari Sarafian koja nas vodi kroz celu filmsku priču na autentičan i zabavan način.

Međunarodni žiri kritike u sastavu Filip Bergson, Ivana Nanut i Nebojša Popović doneo je odluku da nagradu Gorki List Tolerance Award dodeli filmu ZIFT u režiji Javora Gardeva, jer ovo briljantno debitantsko ostvarenje predstavlja reditelja koji je već ovladao vizuelnim stilom, sadržajem i glumačkim ansamblom u elegantnoj filmskoj fresci o životu ljudi na marginama bugarskog društva u periodu između 1940. i 1960. godine, kako se kaže u saopštenju.

Međunarodni žiri kritike je Specijalno priznanje dodelio filmu Neko me ipak čeka u režiji Marka Novakovića, zato što upućuje na dramatičan položaj žene u savremenom srpskom društvu, a posebno po pitanju abortusa. Žiri smatra da tako snažan i otvoren film treba da se nađe pred bioskopskim gledaocima i ovo priznanje mu daje kao podršku na putu do trake od 35 milimetara.

makonda-tracker