Tamo i ovde nagrađen u Japanu

0
Film Tamo i ovde Darka Lungulova nagrađen je na Skip City International festivalu u Japanu
foto: promo
foto: promo

Žiri Skip City International festivala u Japanu dodelio je Specijalnu nagradu žirija Sony d-Cinema Award (Special Jury Prize / Sony D-Cinema Award) filmu Tamo i ovde.

Dodeljujući nagradu reditelju Darku Lungulovu, član žirija, producent iz Velike Britanije, Pol Rafalel rekao je da je ovo film koji je uspeo da spoji humor i prefinjenost i film koji je uspeo da donese novu sliku Srbije.

Lungulov je izjavio da je počastvovan jer je dobio nagradu žirija festivala sastavljenog od renomiranih producenata iz Azije, Evrope i Amerike i da mu je veliki kompliment što je publika u dalekom Japanu izvanredno primila ovaj, po mnogo čemu beogradski film, što dokazuje univerzalnost priče kao i to da ljudi bez obzira odakle su, emotivno reaguju na nju.

Ovo je bila azijska premijera za film Tamo i ovde, u glavnom programu World Cinema, gde je bio u konkurenciji sa još 11 filmova iz celog sveta.

Ovo je prvi put da je jedan srpski film uvršten u zvaničan program ovog festivala. Skip City je 2003. bio prvi festival u svetu eksluzivno posvećen digitalnom filmu.

Tamo i ovde je prikazan sa vrhunskog 4K digitalnog projektora, a japanska publika ga je odlično prihvatila. Posle obe projekcije Darko Lungulov je odgovarao na brojna pitanja publike i direktora festivala Yuji Takazawe, koje su zanimali produkcioni detalji u vezi sa filmom kao i svakodnevni život u Beogradu i Srbiji.

Tamo i ovde je do sada je nagrađen na Tribeca film festivalu u Njujorku, Cinema City festivalu u Novom Sadu (Mirjana Karanović - najbolja ženska uloga), Sofestu u Sopotu (Darko Lungulov - najbolja režija, Mirjana Karanović- najbolja ženska uloga).

Domaća publika imaće priliku da vidi Tamo i ovde već 23. jula kada će biti prikazan na filmskom festivalu na Paliću u programu Paralele i Sudari.

makonda-tracker