Domaći filmovi na 16. Festivalu evropskog filma Palić

Na 16. Festivalu evropskog filma Palić, koji se održava od 18. do 24. jula, biće prikazana četiri filma domaćih autora. U okviru glavnog Takmičarskog programa biće prikazani filmovi Đavolja varoš, Vladimira Paskaljevića, koji će na Paliću imati regionalnu prem
0
1 / 3 Foto: Promo

Đavolja varoš, debitantski film reditelja i scenariste Vladimira Paskaljevića koji je do sada radio na scenariju za film Optimisti Gorana Paskaljevića i režirao zapaženi kratki film Delfini su sisari (nagrađen FIPRESCI nagradom na festivalu u Montrealu), nedavno je imao svetsku premijeru na festivalu u Karlovim Varima, gde je prikazan u okviru Takmičarskog programa. Posredi je tragikomedija koja, kroz mozaičku strukturu i niz izukrštanih ljudskih sudbina – tipova savremene srpske svakodnevice, pokušava da odslika neke od problema savremenog srpskog društva. Filmskoj ekipi Đavolje varoši predstoji i festival u Montrealu gde će se film takmičiti u kategoriji za najbolji film u protekloj godini.
Glavne uloge tumače: Lazar Ristovski, Danica Ristovski, Slavko Štimac, Marta Bereš, Andrea Erdelj, Aron Balaž, Goran Jevtić, Jana Milić, Igor Đorđević, Vlasta Velisavljević, Marija Zeljković i Mina Čolić
Film će biti prikazan 23. jula u 21 časova na Letnjoj pozornici.

Ordinary people, debitantski film Vladimira Perišića, nastao je u srpsko-francusko-švajcarskoj koprodukciji prema scenariju Vladimira Perišića i Alice Winocour. U pitanju je kontemplativni ratni film koji izdvaja svoje junake – izvršioce ratnog zločina iz konkretnih istorijskih okolnosti, nalazeći univerzalnu podlogu za sagledavanje problema ratnog zločina i ubistva lišenog ideoloških odstupnica. Film je svetsku premijeru imao na Nedelji kritike u Kanu, i dobitnik je Gran Prija za najbolji film na Cinema City festivalu u Novom Sadu.
Glavne uloge tumače: Relja Popović, Boris Isaković i Miroslav Stevanović.
Film će biti prikazan 24. jula u 21 čas na Letnjoj pozornici

Tamo i ovde, Darka Lungulova nastao je kao srpsko-američko-nemačka koprodukcija i sniman je delom u Americi. Reč je o drami o sredovečnom Njujorčaninu koji odlazi u Srbiju da bi se, za novac, oženio devojkom koja želi da emigrira u Ameriku.
Film je dobio nagradu za najbolji film na Tribeca festivalu u Njujorku u kategoriji filmova čija se radnja dešava u Njujorku, na Sofestu – Darku Lungulovu za režiju i Mirjani Karanović za glavnu žensku ulogu; na Cinema City Festivalu - Mirjani Karanović za glavnu žensku ulogu. Film je bio prikazan na nedelji kritike u Karlovim Varima, takođe je prvi film domaćeg autora koji je uvršćen u zvaničnu konkurenciju festivala Skip City International u Japanu.
Glavne uloge tumače: David Thornton, Mirjana Karanović, Cyndi Lauper i Branislav Trifunović.
Film će biti prikazan 23. jula u 18.30 na Sceni Jadran u Subotici

Neko me ipak čeka, omnibus Marka Novakovića, nastao je prema prvonagrađenom scenariju glumca Dušana Premovića na poslednjem javnom konkursu RTS-a za TV dramu i TV seriju. Bavi se slučajevima četiri junakinje čija dilema da li da abortiraju ili ne predstavlja povod za samopreispitivanje svake od njih i pronalaženje svog stava i odnosa prema okolini. Premijera filma bila je na Cinema City festivalu u Novom Sadu.
Glavne uloge tumače: Nada Šargin, Anica Dobra, Mirjana Karanović, Dušanka Stojanović i Marija Vicković.
Film će biti prikazan 21. jula u 18.30 na Sceni Jadran u Subotici.

makonda-tracker