Cinema city predstavlja nove filmove i buduće zvezde

0
Selekcija Fresh Danube Films, rođena na prethodnom Cinema City internacionalnom filmskom festivalu kao rezultat velikog uspeha istoimenog projekta, ove godine - na 7. festivalskom izdanju, koje se održava od 21. do 28. juna u Novom Sadu - postaje zvanična takm
Cinema city, foto: promo
Cinema city, foto: promo

Fresh Danube Films predstaviće 10 sjajnih prvih i drugih dugometražnih ostvarenja mladih autora iz regiona, prema izboru selektora Vladana Petkovića, filmskog kritičara, dok će najbolja od njih birati predstavnik poznate evropske profesionalne filmske platforme Cineuropa, David González.

U okviru Fresh Danube Films selekcije možete pogledati deset filmova, među kojima je odlična nagrađivana romantična komedija Popraviti ljubav, rumunske rediteljke Julije Ruđine. Ova priča o kampu za slomljena srca, u kome će tri trenera pokušati da za sedam dana poprave četrnaest problematičnih veza, prema rečima selektora Vladana Petkovića, izuzetno je zabavan i dirljiv film, koji je bio i veliki hit u Rumuniji sa preko 60.000 gledalaca.

Plišani teroristi, eksplozivno ostvarenje rediteljskog trojca Peter Kerekeš, Ivan Ostrohovski i Pavol Pekarcik predstavlja gledaocima tri disidenta iz doba Čehoslovačke kao heroje ovog neobičnog filma. 

Slovački reditelj Juraj Lehotski u višestruko nagrađivanom filmu Čudo donosi publici priču o maloletnoj delikventinji Eli, koju fantastično tumači upravo maloletna delikventkinja.

U mađarskom ostvaranju Besplatan ulaz Ivone Kerekđarto upoznajemo dve tinejdžerke, koje odlaze na čuveni muzički festival Siget u Budimpešti i kroz svoja iskustva upoznaju dobre i loše strane slobode.

Pogledajte šta će se desiti i kad se dva, potpuno različita brata zaintresuju za istu ženu u inteligentnoj, nagrađivanoj komediji Visoki učinak, rediteljke Johane Moder, dok će originalna tragikomedija Oh, Boy! Jana Olea Gerstera predstaviti samoironičan portret mladog čoveka koji odlučuje da se ispiše sa univerziteta i potom, u nesvakidašnjem zapletu, završava lutajući ulicama Berlina.

U Neposlušnima Mine Đukić, gledamo junakinju u dvadesetim godinama čije je odrastanje odloženo, i koja u izvesnoj meri sazreva tek kada se ponovo, nakon mnogo godina, susretne sa prijateljem iz detinjstva koji se vraća iz inostranstva, kaže Petković.

Slovenački filmski kritičar Matjaž Ivanišin predstaviće Karpoputnik, odličan film-portret filmskog autora Karpa Godine, koji je, nakon snimanja legendarnih Ranih radova Želimira Žilnika, napravio netipično poetično ostvarenje putujući ravnicama Vojvodine sa kamerom u ruci.

Nakon što nije uspeo da dobije finansijska sredstva za rad na željenom filmu, hrvatski reditelj Nevio Marasović, u svom drugom dugometražnom ostvarenju, Vis-A-Vis, višestruko nagrađivanom na filmskim festivalima od Pule do Los Anđelesa, bavi se filmom kao temom - snimajući film o neuspehu snimanja filma.Gotovo savršen život nagrađivanog bugarskog dokumentariste, Svetislava Draganova, govori o trojici braće, od iste majke, ali različitih očeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko osim prezimena.

makonda-tracker