Drugačija Evropa u Domu omladine

0
Dom omladine i MCF organizovali su filmski ciklus Drugačija Evropa, koji gledaocima pruža priliku da od trećeg do petog jula vide aktuelna ostvarenja evropske kinematografije
foto: promo
foto: promo

Ciklus filmova Drugačija Evropa preispituje nacionalni i evropski identitet zemalja koje su netom postale ili su tek kandidati za članstvo u veliku evropsku porodicu.

Pogledajte program ciklusa:

Petak, 03. Jul u 18:00h
Takva – strah od Boga (Turky,  Germany, 2006)
Režija: Ozer Kiziltan
Uloge: Erkan Can, Oznur Kula, Erman Saban
Moderna adaptacija srednjovekovne priče u kojoj pratimo Muharema, člana Muslimanskog bratstva koji postaje blagajnik ovog zatvorenog društvenog i religijskog kruga...Film je dobio nagradu žirija na Sarajevo filmskom festivalu, nagradu FIPRESCi na Berlinskom festivalu kao i sve značajnije nacionalne nagrade.

Petak, 03. Jul u 20:00h
Snijeg (BiH, 2008)
Režija: Aida Begić
Uloge: Zana Marjanović, Jasna Beri, Irena Mulamuhić
Film koji istražuje nasleđe bosanskog rata čiji se efekti i danas snažno osećaju... Dobio je brojne nagrade među kojima i nagradu kritike na prošlogodišnjem Kanskom festivalu kao i  nagradu Otkriće godine na Evropskom festivalu.

Subota, 04. Jul u 18:00h
Chiko (Germany, 2008)
Režija: Ozgur Yildrim
Uloge: Denis Moschitto, Volkan Ozcan, Fahri Ogun Yardim
Nasilan i uzbudljiv film koji u centar interesovanja stavlja problem turske emigracije u Nemačkoj. U produkciji najpoznatijeg nemačkog reditelja turskog porekla Fatiha Akima.

Subota, 04. Jul u 20:00h
Tulpan (Kazakstan, Russia, Germany, Italy, 2008, 100 min)
Režija: Sergey Dvortsevoy
Uloge: Tulepbergen Baisakalov, Ondasyn Besikbasov, Zhappas Dzhailaubaev
Jedina šansa simpatičnom Asi da postane pastir porodičnog stada je da se oženi. Međutim Tulpan, njegovoj izabranici smetaju njegove velike uši... Topao i nežan film koji je zaveo kritiku i publiku mnogobrojnih međunarodih festivala...  

Nedelja, 05. Jul u 18:00h
4 (Rusia, 2005., 124 min)
Režija: Ilya Khrzhanovsky
Uloge: Marina Vovchenko, Irina Vovchenko, Svetlana Vovchenko
Reditelj mlađe generacije Hrzanovski duboko inspirisan Tarkovskim i njegovim svetom,  privukao je pažnju svetske kritike ovim neobičnim filmom koji pokušava da ocrta stanje duha Rusije danas...

Nedelja, 05. Jul u 20:00h
Delta (Hungary, 2008, 100min)
Režija: Kornel Mundruczo
Uloge: Lajko Felix, Orsolya Toth, Lili Monori
Neobična priča o incestu koja je podelila kansku publiku i kritiku... Glavnu ulogu u filmu igra naš poznati muzičar Lajko Feliks.

makonda-tracker