Džoni Dep kao Džon Dilindžer

U naše biskope prvog jula stiže film Narodni neprijatelj sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi omiljenog američkog negativca Džona Dilindžera
0
1 / 17 Foto: Promo

Već tri decenije Majkl Man je jedan od najuverljivijih reditelja današnje kinematografije, a nivo umetnosti koji koristi u svojim filmovima je stvorio neizbrisiv uticaj na ovaj medij. Sada, u svom najambicioznijem projektu Narodni neprijatelj, Majkl Man režira priču o brzom i opasnom životu gangstera Džona Dilindžera sa trenutno najtalentovanijim glumcem u glavnoj ulozi, Džonijem Depom.

Priča prati čoveka čije su kriminalne radnje očarale naciju zaokupljenu finansijskim nedaćama i spremnu da slavi mitsku figuru koja je pljačkala banke koje su je unesrećile i nadmudrila vlasti koje nisu uspele da joj pomognu u teškim vremenima. Nacija je bila oduševljena osobom koja je podstakla prvi državni rat protiv kriminala, koja je vodila bandu uspešnih pljačkaša u seriju zadivljujućih krađa i neverovatnih begova i čiji su odvažni maniri i harizma očarali ne samo jednu određenu ženu, već i celu zemlju: legendarnim odmetnikom iz ere Velike depresije – Džonom Dilindžerom.  

U ovom epskom akcionom trileru igraju Džoni Dep, Kristijan Bejl i dobitnica Oskara Marion Kotijar.

Niko nije mogao da zaustavi Dilindžera i njegovu bandu. Nijedan zatvor nije mogao da ga zadrži. Njegov šarm i hrabri begovi iz zatvora učinili su ga omiljenim svima – od njegove devojke Bili Frečet (Kotijar) do Amerikanaca koji su tražili simbol koji će im skrenuti misli sa svakodnevnih nedaća. Našli su ga u čoveku koji je iz banaka uzimao novac za koji su oni verovali da su ga banke nepravedno oduzele njima.

Ali dok su avanture Dilindžerove bande – koja je kasnije uključivala i sociopatu Bejbi Fejs Nelsona (Stiven Grejam, poznat po ulogama u filmovima Bande Njujorka, Sneč) i pljačkaša/kidnapera Alvina Karpisa (Đovani Ribisi, Hladna planina, Izgubljeni u prevodu) – uzbuđivale mnoge, Džej Edgar Huver (Bili Kradap, Nadzirači, Dobri pastir) je planirao da iskoristi hvatanje ovog odmetnika kao način da podigne svoj Istražni biro na nivo nacionalne policijske službe koja je postala FBI. On je od Dilindžera napravio prvog američkog narodnog neprijatelja broj jedan, i poslao je Pervisa (Bejl), odvažnog Klarka Gejbla FBI-ja, da ga uhvati u zamku.
Međutim, Dilindžer i njegova banda su uspeli da nadmudre i postignu vatrenu nadmoć nad Pervisovim ljudima u divljim poterama i pucnjavama. Tek kada su u igru uveli i maršale iz biroa u Dalasu i organizovali istorijske izdaje – od ozloglašene dame u crvenom (Branka Katić) do čikaškog bosa Frenka Nitija (Bil Kamp) – Pervis i ceo tim FBI-ja su uspeli da uhvate u zamku svoj plen.

- Kada sam bio mali, zanimljivo je da sam jedan duži vremenski period bio fasciniran Džonom Dilindžerom. Nije postojalo neko određeno objašnjenje zašto, jednostavno sam bio. Ali kada se sad osvrnem na to početno zanimanje za Dilindžera i činjenicu da se to prenelo i da je trajalo gotovo ceo moj život, shvatam da je poenta bila u njegovoj ličnosti. Kakav je on kao čovek...u onom periodu kad su muškarci bili pravi muškarci. On je bio, bilo to dobro ili loše, onakav kakav jeste i nije pravio nikakve kompromise - objašnjava Dep svoju dugotrajnu zainteresovanost za gangstere:

- Poistovetio sam se sa Dilindžerom kao da mi je neki rođak. Osećao sam kao da smo u nekom krvnom srodstvu. Podsetio me je na mog očuha a još više na mog dedu. Izgleda da je on bio jedan od onih ljudi koji uopšte ne špekulišu, koji je živeo u periodu kad su muškarci bili pravi muškarci - kaže Dep. - Mislim da je Dilindžer znao šta radi. Verujem da je pronašao sebe i da se pomirio sa činjenicom da neće baš dugo živeti, ali da će ostaviti značajan trag.

makonda-tracker