Film Batler sa Oprom Vinfri od sutra u bioskopima

1
Istorijska drama Batler u režiji Lija Danijelsa, premijerno prikazana na FEST-u, na redovnom bioskopskom repertoaru biće od 20. marta.

Film je inspirisan člankom Vila Hajgoda iz 2008. objavljenog u Washington Postu koji se bavio realnim životom bivšeg batlera u Beloj kući, Judžina Alena.



Smešten u vreme burnih političkih previranja tokom 20. veka u SAD, film prati Sesila Gejnsa, afro-američkog batlera koji je služio u Beloj kući tokom sedam predsedničkih administracija u periodu od 1957. do 1986. Radnja počinje 1926. godine na plantaži pamuka kada mladi Sesil (Forest Whitaker) beži od tiranije na jugu Amerike u potrazi za boljim životom. Tokom mukotrpnog puta, on uči neprocenjive veštine koje ga dovode do životne prilike – pozicije batlera u Beloj kući. Dok predsednici dolaze i odlaze, Sesil i ostatak osoblja ostaju, služeći u pozadini kao tihi svedoci istorije i unutrašnjih dešavanja u Ovalnoj sobi.

Bez obzira na lične stavove, Sesil ostaje privržen dužnostima u Beloj kući, ali tenzije u zemlji rastu i njegovi sinovi su pogođeni socijalnim i političkim nemirima tokom 60-tih i 70-tih godina. Stariji sin Luis odlučuje da upiše fakultet na jugu, kako bi mogao da postane aktivan član rastućeg pokreta za ljudska prava. Mlađi sin Čarli odlazi u Vijetnam. Supruga Glorija se opija kod kuće. Hvatajući se u koštac sa dešavanjima u porodici i boreći se sa savešću, Sesil se nalazi na raskrsnici nekada nezamislivih društvenih promena i moraće da odluči da li i on treba da preduzme neke korake na svoj način.

Uloge tumače: Forest Vitaker, Opra Vinfri, Vanesa Redgrejv, Robin Vilijams, Džejms Marsden, Liv Šrajber, Džon Kjuzak, Džejn Fonda, Alan Rikman, Maraja Keri, Leni Kravic i mnogi drugi.

Pogledajte trejler:

makonda-tracker