6 filmova u borbi za nagradu FEST-a

0
Šest potpuno različitih filmova boriće se za nagradu FEST-a u programu pod nazivom Evropa van Evrope
U cvatu, promo foto
U cvatu, promo foto

Ove godine u takmičarskom programu Evropa van Evrope na 42. FEST-u biće prikazano šest filmskih ostvarenja koja ne pripadaju evropskom mejnstrimu.

Filmovi potiču iz zemalja koje se nalaze van Evropske Unije, ali su pod njenim uticajem: Rusija, Azerbejdžan, Norveška, Gruzija, Makedonija i Izrael.

Ko će odneti pobedu na ovom takmičenju odlučiće međunarodni žiri, koji ove godine čine kultni srpski reditelj Goran Marković, nemački filmski kritičar Klaus Eder i hrvatski filmski kritičar, reditelj i pisac Tomislav Kurelec.

Za nagradu u iznosu od 2.000 evra boriće se sledeća filmska ostvarenja: 

Soba sa klavirom –Priča je smeštena u stari hotel na prodaju i bavi se gostima koji odsedaju u sobi sa klavirom, njihovim sudbinama, snovima i razočaranjima. Film u režiji Igora Ivanova, makedonskog reditelja, rađeno u koprodukciji sa Srbijom i Slovenijom. Projekcija na FEST-u je ujedno i svetska premijera filma.

Osloboditi se  - Eksplozivna krimi drama koja se bavi članovima elitne ruske policijske jedinice i opasnom aferom jednog od njih sa devojkom poznatog mafijaša. Osloboditi se je film ruskog reditelja Alekseja Učitelja, koji je svojevremeno proglašen za najboljeg reditelja u Karlovim Varima.

U cvatu - Film o prijateljstvu dve devojčice, njihovom odrastanju, odnosu sa okolinom i životu u Gruziji nakon raspada Sovjetskog saveza. Nana Ekvtimišvili završila je dramaturgiju, a Simon Gros režiju i udruženim snagama režirali su ovaj film koji je već pokupio brojne nagrade na nekoliko festivala.

Vitlejem - Priča o komplikovanom odnosu pripadnika izraelske tajne službe i njegovog mladog  palestinskog doušnika. Ovaj film je debitantsko ostvarenje mladog izraelskog reditelja Juvara Adlera, ali i zvanični izraelski kandidat za Oskara i do sada je prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu.

Vaš sam - Svedočanstvo o životu druge generacije imigranata u Norveškoj inspirisano iskustvima rediteljke Iram Hak kojoj je ovo debitantsko ostvarenje. Priča prati mladu samohranu majku iz Pakistana koja pokušava da se ostvari kao glumica i majka, ali i da pronađe ljubav.

Čovek iz stepe – Ovaj fim bavi se susretom tradicije i modernog sveta, čovekom koji je odrastao u stepi daleko od civilizacije i pokušava da se pronađe u novom svetu. Režirao ga je Šamil Alijev, azerbejdžanski scenarista, reditelj i producent, prikazan je na nekoliko festivala i bio je azerbejdžanski kandidat za Oskara.

makonda-tracker