Giljermo Arijaga otvara Cinema City

0
Giljermo Arijaga, scenarista filmova 21 gram i Vavilon, za koje je nominovan za Oskara, dobitnik Zlatne palme za scenario filma Tri sahrane Melkijadesa Estrade, biće gost festivala Cinema City koji se održava od 6. do 14. juna u Novom Sadu
foto: promo
foto: promo

Slavni meksički pisac, scenarista, reditelj i jedan od najoriginalnijih pripovedača današnjice, Giljermo Arijaga, otvoriće festival Cinema City u subotu 6. juna u 20h u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Arijaga je autor scenarija za višestruko nagrađivane filmove Pseća ljubav (više od 40 međunarodnih nagrada), 21 gram, Tri sahrane Melkijadesa Estrade, Vavilon (7 nominacija za Oskara) i Bufalo noći. Dva puta je nominovan za Oskara za najbolji scenario, za filmove 21 gram i Vavilon, a za Tri sahrane Melkijadesa Estrade dobio je 2005. godine Zlatnu palmu u Kanu za najbolji scenario. Njegovo književno stvaralaštvo, puno osobenog smisla za humor i ironiju, uključuje romane Eskadron Giljotina, Sladak miris smrti, Pseća ljubav, Bufalo noći i zbirku priča Povratak 201. Danas ga smatraju jednim od najuticajnijih pisaca savremene meksičke književnosti, ali i jednim od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku.

Giljermo Arijaga po prvi put dolazi u Srbiju, zahvaljujući angažmanu selektorke internacionalnog programa Cinema City festivala i filmske kritičarke lista Politike, Dubravke Lakić. U njegovu čast Cinema City priređuje program sa filmovima koji su ga proslavili u svetu i sa promocijom njegove dve knjige koje su prevedene na srpski jezik.  Specijalna projekcija filma 21 gram održaće se 6. juna na otvaranju festivala, u otvorenom bioskopu na Petrovaradinskoj tvrđavi u 21.30h, a tokom festivala biće prikazani i Vavilon, kao i film The Burning Plain, sa Šarliz Teron i Kim Besindžer u glavnim ulogama, sa kojima je, kao reditelj, debitovao prošle jeseni u Veneciji.

Giljermo Arijaga je, prema sopstvenom priznanju, u svet filma ušao kao pisac a ne kao scenarista. Saradnja sa rediteljem Alehandrom Gonzalesom Injarituom učinila je da su ova dva autora obeležila proteklu filmsku deceniju. Svestranost Giljerma Arijage uključuje i pisanje scenarija za dokumentarne i kratkometražne filmove, koje i režira, autorstvo mnogih TV i radio emisija i profesorski rad na koledžu više od 25 godina.

makonda-tracker