Kristof Gans gost 42. FEST-a

0
Proći će osam godina pre nego što Gans snimi novi film - Lepotica i zver, kojim će se predstaviti domaćoj publici na 42. FEST-u
Kristof Gans, foto: Promo
Kristof Gans, foto: Promo

Kristof Gans je jedinstvena pojava u francuskom filmu. Rođen 1960. na vrhuncu francuskog novog talasa, Gans se tokom odrastanja okrenuo jednoj potpuno drugačijoj estetici i rediteljima koji su slavu sticali sedamdesetih - Karpenteru, Kronenbergu, Linču. Još kao dečak krenuo je da snima kratke filmove sa drugovima, ali sa kung-fu tematikom. Takođe je i osnovao časopis Starfix, u kome je pisao o filmovima koji ga fasciniraju i pokušao da ih približi nezainteresovanoj francuskoj publici. Kao gost 42. FEST-a predstaviće se domaćoj publici sa filmom Lepotica i zver.

 Istrajan u svom usmerenju, Gans se posvetio horor filmovima i jedan od njegovih prvih profesionalnih poduhvata bio je režija filma Nekromikon, rađenog na osnovu dela H.P. Lovkrafta. Potom je režirao adaptaciju japanske mange Crying freeman, a svetsku slavu stekao je filmom Pakt sa vukovima, po kome ga zna i naša publika. Ovaj blokbaster postao je uspešan šitom sveta i videlo ga je preko pet miliona ljudi, što je omogućilo Gansu da ode u Holivud i snimi adaptaciju video igre Silent Hill.

Proći će osam godina pre nego što Gans snimi novi film - Lepotica i zver, kojim će se predstaviti domaćoj publici na 42. FEST-u , a koji je premijeru imao na festivalu u Berlinu. Film je adaptacija dobro poznate bajke, ali na netipičan, Gansu svojstven način ispričana. Sa budžetom od 33 miliona evra, ovo je spektakl, blokbaster, i ne ono što prvo padne na pamet kada se spomene francuski film. Postavu čine Vensan Kasel, Eduardo Noriega i Lea Sejdu, koju će biti zanimljivo gledati u potpuno drugačijoj ulozi od one koju tumači u filmu Plavo je najtoplija boja.

Gans je poznat kao majstor horora, ali i kao čovek koji ume da obrazloži svoj ukus i uverenja, pa će tako njegovo gostovanje na FEST-u biti prava poslastica za publiku i jedinstvena prilika da čujemo nešto o njegovom jedinstvenom pogledu na svet filma.

Gansov film Lepotica i zver je na programu 42. FEST-a u sredu 5. marta u 22.00 (Sava centar)

makonda-tracker