Neko me ipak čeka premijerno na festivalu Cinema City

Debitantsko ostvarenje reditelja Marka Novakovića Neko me ipak čeka biće premijerno prikazano na festivalu Cinema City u Novom Sadu u utorak, devetog juna u 20 časova u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta
0
1 / 2 Foto: Promo

Film otkriva potresne priče o ženama različitih generacija suočene sa odlukom o abortusu, koja izaziva duboke intimne i društvene kontroverze, a glavne uloge tumače Anica Dobra, Mirjana Karanović, Marija Vicković, Nada Šargin, Ljubomir Bandović, Dušanka Stojanović i Ljiljana Stepanović.

Neko me ipak čeka sastavljen je iz tri priče, čije su junakinje međusobno povezane. U prvoj priči Hol, Vanja i Dara, žene srednjih godina, različitih socijalnih statusa, susreću se u holu klinike dok čekaju na abortus. Ovaj neočekivani susret pokrenuće bujicu pitanja u njima i nateraće ih da dobro preispitaju svoju odluku.

U drugoj priči Put u seoskoj sredini negde u Srbiji majka vodi ćerku putem ka doktoru koji živi sam u vagonu u kome obavlja ilegalne abortuse. Čitavim putem traje sukob tradicionalnog stava protiv vanbračne trudnoće i mladalačke želje za rođenjem novog života iz ljubavi.

Treća priča Voda govori o Nadi, koja se priseća u zatvorskoj ćeliji tragičnih događaja koji su je naterali da ubije svog muža. U klinici, u koju je policijskom maricom odvode na abortus njegovog deteta, susreće osobu koju nije očekivala.

- U filmu Neko me ipak čeka iz ovog vremena, kroz prozor današnjeg turobnog i složenog trenutka, četiri žene bore se za svoj stav, svoj integritet, svoje dostojanstvo, svoje pravo na odluku na pitanje: roditi ili ugasiti novi život? Sve one će se, u određenim momentima filma, potpunom slučajnošću susretati u sociopatologiji ove priče, a te ispreplitane sudbine ne govore samo o temi filma vezanoj za abortus, već i o položaju i tretmanu žena, bez obzira kojem miljeu ili staležu pripadaju - kaže reditelj Marko Novaković.

Film je rađen u produkciji RTS, na čijem je konkursu za najbolji tekst, povodom pedesetogodišnjice televizije, scenarista Dušan Premović dobio prvu nagradu.

makonda-tracker