Lornino ćutanje u Koloseju od 22. maja

0
Film braće Darden Lornino ćutanje će od petka, 22. maja, pre redovne bioskopske distribucije, biti prikazivan u VIP sali multipleksa Kolosej
foto: promo
foto: promo

Film je dobitnik nagrade za najbolji scenario na prošlogodišnjem Festivalu u Kanu, a reditelji, braća Darden, do sada su poznati svetskoj i našoj publici po filmovima Dete (2005) i Roseta (1999) za koje su osvojili Zlatne palme na Festivalu u Kanu.

Film Lornino ćutanje će se, posle FEST-a na kome je bio prikazan u selekciji Horizonti, od petka naći na repertoaru ekskluzivne VIP sale Koloseja. Govori o mladoj Albanki Lorni koja živi u Belgiji. U želji da sa svojim dečkom otvori snack-bar,ona dolazi na ideju da sprovede uvrnuti plan sa Fabijom, koji joj organizuje venčanje iz interesa sa Klodom. Venčanje joj dopušta da dobije belgijski pasoš i da se posle toga uda za ruskog bosa koji je spreman da plati veliku sumu novca. Da bi drugo venčanje bilo moguće, Fabio planira da ubije Kloda. Da li će Lorna progovoriti?

Glavna glumica, Arta Dobroši, dolazi sa Kosova i izabrana je među 100 glumica koje su se pojavile na kastingu. Pre samog kastinga na francuskom je znala tek nekoliko reči, i to uglavnom dane u nedelji. Režiseri su je videli u dva albanska filma, nakon čega provode s njom vreme u Sarajevu, gde Arta živi, snimajući je u svakodnevnim aktivnostima. Izabrana je zbog svoje prirodne lepote i spontanosti. Glumila je i u nizu kratkih i igranih filmova, uključujući i Magično oko reditelja Kujtima Kashkua (2005), za koji je 2007. dobila specijalnu nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Makedoniji.

Pre nego što su je Žan-Pjer i Luk Daden otkrili, glumila je u nekoliko albanskih filmova.

makonda-tracker