Sutra premijera filma Bili smo prvaci sveta

0
Premijera dokumentarnog filma o fenomenu jugoslovenske košarke Bili smo prvaci sveta biće održana u četvrtak, 5.decembra 2013, u 20h, u Muzeju kinoteke (Uzun Mirkova 1).
Bili smo prvaci sveta, promo foto
Bili smo prvaci sveta, promo foto

Na premijeri će biti prisutna većina aktera ovog filmskog ostvarenja i  košarkaške legende Bora Stanković, Ranko Žeravica,  Ivo Daneu, Petar Skansi, Ratomir Tvrdić, Nikola Plećaš, Josip Đerđa, Damir Šolman i mnogi drugi.

Dokumentarni film Bili smo prvaci sveta svedoči o tome kako je nastajala čuvena jugoslovenska škola košarke. Od ratnih dana, 1942. godine, kada su se na improvizovanim košarkaškim terenima upoznali njeni osnivači -  Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić - do Svetskog prvenstva u Ljubljani 1970, kada je ispunjen njihov mladalački san.

Kroz likove ČETVORICE, kroz njihovo sazrevanje i sve većoj ljubavi prema košarci,  prikazano je i stasavanje ideje koja ih je ujedinila i od njih napravila svetski priznate legende ovog sporta. U zemlji koja je stalno jedrila između Istoka i Zapada, košarka je izronila iznad svih postojećih ideja, ujedinivši entuzijaste širom bivše zemlje. Rođena je igra kakva se nije mogla naći u udžbenicima, u kojoj je mašta imala završnu reč u odnosu na taktiku. U odlučujućoj utakmici u hali Tivoli 1970. savladana je Amerika, a publika u transu poručuje Amerikancima koji su se prethodne godine popeli na Mesec – Luna vaša, zlata naša.

Reditelj filma je Ivica Vidanović, scenario je pisao Aleksandar Miletić, autor projekta je Zvonimir Šimunec, film je rađem u produkciji Intermedia Network i izvršnoj produkciji Cinnamon Production.

makonda-tracker