Planet Rock predstavlja najbolje muzičke filmove

0
Na velikim platnima bioskopskih arena na otvorenom festivala Cinema City, pravi filmski spektakl predstaviće selekcija Planet Rock. Muzički film je prethodnih godina doživeo ekspanziju, i na filmskoj traci zabeležene su priče o muzičkim zvezdama, čuvenim festi
Punk: Attitude - foto: promo
Punk: Attitude - foto: promo

Nakon Glastonberija, publika festivala Cinema City biće u prilici da zaviri u uzavrelu atmosferu još jednog od najvećih muzičkih festivala Roskilde, u istoimenom filmu koji je režirao danski reditelj Ulrik Vivel. Film Depeche Mode 101 predstavlja putovanje iz snova grupe fanova koja je putovala sa bendom na njihovoj čuvenoj turneji 1989. godine. Cinema City će prikazati i dokumentarni film EKV – Kao da je bilo nekad, Dušana Vesića, potresno svedočanstvo o umetnosti, životu i smrti generacije koja je obeležila muziku jedne države i jednog vremena.
Dokumentarni film The Clash : Zapadni put do sveta, zabeležio je osvrt članova kultnog benda, petnaest godina nakon rastanka, na njihovu sedmogodišnju karijeru kojom su obeležili rok muziku. Još jedno ostvarenje vodi na putovanje kroz muzičku istoriju. Pank: Stav u režiji Dona Letsa, kroz priču savremenih i sada već legendarnih predstavnika popularne kulture, otkriva originalan pogled na pank pokret, kombinujući intervjue i poznate arhivske nastupe.

Cinema City predstavlja i nezaboravni dokumentarni film Hevi metal u Bagdadu, priču o izazovima jedinog iračkog hevi metal benda, koji u ratom razrušenom gradu, pod bombama, pokušava da normalno stvara i funkcioniše. Ljubitelji zvuka francuskog dua Justice imaće priliku da vide impresivan dokumentarac sa njihove američke turneje 2008. godine pod nazivom Justice: Kroz svemir.

Selekcija Planet Rock jedan je od paralelnih programa festivala Cinema City, u okviru kojih će ove godine biti predstavljeni i najbolji regionalni filmovi po izboru Sarajevo Film Festivala, lektira filmske komedije, najnovija ostvarenja atraktivnih svetskih kinematografija – Respekt to Turkey i Novi Latino film, kao i najbolji animirani filmovi, ostvarenja francuskog novog talasa i omaž našem velikom reditelju Aleksandru Saši Petroviću.

makonda-tracker