Elena Kota zatvara 19. Festival autorskog filma

0
Dobitnica Zlatnog lava za glavnu žensku ulogu u filmu Ulica u Palermu, najvećeg glumačkog priznanja Venecijanskog filmskog festivala, Elena Kota, zatvoriće svečano 3. decembra u 19:30 u Domu omladine Beograda 19. Festival autorskog filma.
Elena Kota. Foto: Promo
Elena Kota. Foto: Promo

Na svečanom zatvaranju biće objavljen dobitnik gran prija Festivala, Aleksandar Saša Petrović, o kome ove godine odlučuje žiri koji čine reditelji Jan Cvitkovič (Slovenija), Srđan Vuletić (Bosna i Hercegovina) i Nikola Ležaić (Srbija). Pobednik festivala osvojiće i novčanu nagradu u iznosu o 5000 evra, koju obezbeđuje Fondacija Aleksandar Saša Petroviću znak sećanja na ovog filmskog velikana.

Međunarodni žiri kritike FIPRESCI Srbija dodeliće svoje priznanje za najbolji film festivala, a Udruženje filmskih umetnika Srbije – Sekcija snimanja slike dodeliće plaketu Aleksandra Petković Petko za najbolji snimateljski rad.

Nakon svečanog zatvaranja festivala sledi film Džimi P. poznatog francuskog reditelja Arnoa Desplešena (Kraljevi i kraljice, Božićna priča), sa Metjuom Almarikom i Benisiom del Torom u glavnim ulogama. Ova priča o Indijancu iz prerije koji postaje pacijent francuskog psihoanalitičara zasnovan je na istinitim događajima i knjizi psihijatra Žorža Deveroa. Elena Kota je pozorišna, filmska i televizijska glumica, rođena u Milanu. Filmom se bavi od 1951. godine, dok je 1975. godine sa suprugom osnovala svoju pozorišnu trupu, i najpoznatija je po ulogama u pozorištu.

Zlatnog lava osvojila je sa 82 godine, za ulogu albanske emigrantkinje u filmu Ulica u Palermu rediteljke Eme Dante, koja je takođe primarno pozorišna rediteljka. Ulica u Palermu je zanimljiv i duhovit uvid u zatvoreno sicilijansko društvo i njegove borbe između starog i novog, tradicionalnog i liberalnog. Rediteljka Ema Dante, kojoj je ovo prvi film, razvila je priču smeštenu u preuskoj uličici Palerma, gde se susreću dva automobila - u jednom lezbejski par u svađi, a u drugom starija udovica sa zetom, nakon posete ćerkinom grobu.

Publika festivala već je imala priliku da sretne Elenu Kotu na projekciji filma Ulica u Palermu tokom vikenda i da sa njom razgovara.
U terminu od 22 časa u Domu omladine biće prikazan film nagrađen priznanjem Aleksandar Saša Petrović. Prisustvo Elene Kote na 19. Festivalu autorskog filma organizovano je zajedno sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu. 

makonda-tracker