Najavljen takmičarski program festivala Cinema City Exit Point

Filmovi iz internacionalne selekcije Exit Point takmičiće se za Gran pri na festivalu Cinema City koji se održava od šestog do 14. juna u Novom Sadu, u organizaciji Udruženja Exit. Nagrada Ibis koja se dodeljuje za najbolji film ovog programa, doneće pobedniku
0
1 / 3 Foto: Promo

Exit Point predstavlja filmove koji pokreću neka od suštinskih pitanja ljudskog egzistencijalizma, sintetišući veliki spektar iskustava sa različitih strana sveta. Raznolike filmske priče ispričane su u najvećem broju slučajeva kroz vizuru dece, kroz članove disfunkcionalnih porodica, ali i kroz odrasle koji su još uvek nečija deca. Kroz njihove ovozemaljske, svakodnevne životne probleme i odnose, prelama se sva surovost realnosti svakodnevice, o čemu reditelji govore sa različitim poetsko-estetskim senzibilitetima i različitim žanrovskim opredeljenjima. Ali, oni čine još nešto – nude filmove pune topline, ljubavi, humanosti i nade, ne bežeći ni od vedrine ni od humora.

Između ostalih, ova selekcija će predstaviti dva snažna ostvarenja koja govore o deci Avganistana, film Kabulsko dete (Kabuli Kid) Barmaka Akrama, realističnu, pulsirajuću priču o Kabulu naših dana i psihološki složen i nasilan, poetski snimljen a sadržajno uznemiravajući Dvonogi konj (Two-Legged Horse), iranske rediteljke Samire Makhmalbaf koja će biti i gošća festivala.

I junakinja malog francuskog remek-dela, filma Stela (Stella) Silvi Verejd je dete, a sam film priča o odrastanju sedamdesetih godina u Parizu, sa naramkom ogoljenih, kompleksnih emocija tinejdžera koji odrastaju u disfunkcionalnim porodicama, čije likove senzitivno tumače naturščici. Porodica koja ne funkcioniše, kompleksnost odnosa deca-roditelji, u fokusu su i crnohumornog, iščašeno komičnog i veoma stilizovanog južnokorejskog filma Zastupnici na sahrani (Members of the Funeral) Bek Sung- Bina, ali i u filmu Katjina sestra (Het Zusje van Katia/Katia’s Sister), holandskog majstora Mijke de Jonga, saosećajoj priči o imigrantskoj porodici sastavljenoj od isključivo ženskih članova.

Pitanje može li jedan sanjar da osvoji srce Kondolize Rajs, doskorašnje najmoćnije žene sveta postavlja Sebastijan Dogart u svojoj čudesnoj muzičko-dokumentarnoj tragikomediji Courting Condi, duhovitoj i oporoj u isto vreme. Film razotkriva i mnoge šokantne i ne mnogo poznate činjenice o tome kako je Kondoliza Rajs menjala živote Amerikanaca i uticala na sudbinu sveta. Čileanski film Toni Manero (Tony Manero) Pabla Larena, sa junakom koji je svoj opstanak obezbedio plešući, imitirajući Džona Travoltu iz filmova Groznica subotom uveče i Ostati živ, originalan je portrert života pod opresivnim diktatorskim režimom.

Na festivalu će se, pored internacionalnog takmičarskog programa, za nagrade boriti i domaći filmovi u selekciji Nacionalna klasa, i to za najbolji film, najbolju režiju, scenario, najbolju mušku i žensku glavnu ulogu, montažu i fotografiju. Selekcija Up to 10 000 bucks je treći takmičarski program, koji predstavlja filmove snimljene sa manje od 10 000 dolara, pristigle iz celog sveta putem konkursa festivala Cinema City. Svaku od tri takmičarske selekcije ocenjivaće poseban međunarodni žiri sastavljen od uglednih filmskih umetnika, kritičara, producenata.

TAGOVI: Cinema city
makonda-tracker