Realnost Afrike na filmu

Festival Cinema City u Novom Sadu, koji se održava od šestog do 14. juna, predstaviće u selekciji Democracy / Export-Import izbor sjajnih dokumentarnih filmova, kreativnih interpretacija stvarnosti i potresnih svedočanstava o kršenju ljudskih prava u Africi
0
1 / 2 Foto: Promo

Sam naziv ovog festivalskog programa Democracy/ Export-Import proistekao je iz želje da se, uz upotrebu simplifikovanog Internet jezika, ukaže na činjenicu koliko se danas, u veku ubrzanog tehnološkog razvoja i protoka informacija u delićima sekunde, i sam pojam demokratija simplifikovao, udaljio od svoje suštine i osnovnog značenja, postao predmet političke uvozno-izvozne „trgovine“, povod za ratove, kršenje osnovnih ljudskih prava, izgovor i igračka u rukama moćnika.

Ovogodišnje izdanje programa Democracy/ Export-Import u fokus stavlja realnost Afrike i predstavlja filmove: Cvećarski posao (Blooming Business), Tona van Zantvorta – poetski dokumentarac o kenijskim zatočenicima enormno porasle globalne cvećarske industrije, film Cveće Ruande (Flowers Of Rwanda) Davida Munjoza  – koji snažno i direktno otvara mnoga pitanja o mogućnostima suživota žrtava i počinilaca surovih ubistava tokom genocida u Ruandi pre 14 godina i Bogati brat (Rich Brother) Inse Onken  – kao višeslojan, uzbudljivi portret kamerunskog imigranta u Evropi, čija je jedina šansa za opstanak, ostvarenje minimalnih prava i asimilaciju, nada da će postati bokser i osvojiti titulu.

Ovim filmovima, ravnopravno se pridružuje i vrhunski realizovan dokumentаrni film Burma – izveštavanje iz zatvorene zemlje (Burma VJ – Reporting from a Closed Country), Andersa Ustergarda, kao eksplicitan dokument o kršenju ljudskih prava u miljeu diktatorskog režima.

- Sva četiri filma zajedno u epicentar programa Democracy/ Export- Import stavljaju ljudsko iskustvo, a ono je zasnovano na borbi za preživljavanje u svetu koji bi trebalo da bude fer i ravnopravan – a nije, u svetu u kojem bi se svi osećali slobodnim – a nismo. Filmovi koji o tome govore ujedno podsećaju i na ljudsku dobrotu i nose sa sobom i poruke nade. Opiru se žanrovskim klasifikacijama. Ne samo zbog različitih estetskih pristupa, metodoloških okvira ili ideoloških pravaca njihovih autora, već pre svega zato što u dokumentarnim filmovima slike nose sopstvenu istinu, nezavisnu od uslova i namera u trenucima dok su snimane - kaže selektorka ovog programa festivala Cinema City, Dubravka Lakić.

Selekcija Democracy/ Export- Import jedan je od paralelnih programa festivala Cinema City, u okviru kojih će ove godine biti predstavljeni i muzički filmovi u selekciji Planet Rock, najbolji regionalni filmovi po izboru Sarajevo Film Festivala, lektira filmske komedije, kao i najnovija ostvarenja atraktivnih svetskih kinematografija – Respekt to Turkey i Novi Latino film. Za ljubitelje žanrova Horror selekcija predstavlja Godzila filmove po izboru našeg poznatog strip umetnika Zorana Janjetova, a publika će biti u prilici da upozna dela francuskog novog talasa kao i čuvenog autora animiranog filma Bila Plimptona.

makonda-tracker