Tor – mračni svet sutra premijerno u Cineplexxu

0
Film Tor – mračni svet biće premijerno prikazan 6. novembra u Cineplexxu Delta City u 20h, dok će se u bioskopima prikazivati, narednog dana, od 7. novembra, 2013. godine.
Tor, foto: promo
Tor, foto: promo

Marvelov Tor – Mračni svet nastavlja filmsku avanturu Tora, moćnog Osvetnika, u kojoj će se on boriti da spasi Zemlju i Devet Kraljevstava od mračnog neprijatelja koji je stariji od univerzuma. Tor će se boriti za uspostavljanje reda u celom kosmosu... ali drevna rasa predvođena osvetnički nastrojenim Malekitima vraća se s namerom da ceo svet vrati u tamu. Suočen s neprijateljem kome čak ni Odin ni Asgard ne mogu da se odupru, Tor će morati da se upusti na dosad najopasnije putovanje i da se udruži sa prevrtljivim Lokijem da bi spasio ne samo one koje voli... već i ceo svet.

Priča je zasnovana na popularnom Marvelovom strip serijalu, Tor - Mračni svet. U glavnim ulogama su ponovo Kris Hemsvort, kao Tor i Natali Portman, kao Džejn Foster, Tom Hidlston kao Loki, Stelan Skarsgard u ulozi Selviga. Pored njih, tu su i Idris Elba – Hajmdal, Kristofer Eklston, kao Malekit, Ket Denings kao Darsi, Rej Stivenson u ulozi Volstaga, Zakari Levi, koji igra Fandrala, Rene Ruso, kao kraljica Friga, i stari oskarovac, Entoni Hopkins, kao Odin.

Tor - Mračni svet režira Alen Tejlor, priču su uradili Don Pejn i Robert Rodet, a scenario Kristofer L Jost, Kristofer Markus i Stiven Mekfili. Producent je Kevin Fejg, a izvršni producenti Luis Despozito, Viktorija Alonso, Kreg Kajl, Alen Fajn, Najdžel Gostelov i Sten Li. Direktor fotografije je Krejmer Morgenthoj, scenograf Čarls Vud, montažeri Den Lebental i Vajat Smit, a kostimograf Vendi Partridž.

Čitaocima Marvelovih stripova je 1962. godine predstavljen Moćni Tor. Autorski rad sada već legendi, Stena Lija i Džeka Kirbija. Ovo je bio početak nove ere akcionih avantura, koju je tada predvodio severnjački bog sa moćnim čekićem. Iako nordijska u korenu, priča je predstavljala vanvremensku i globalnu ljudsku dramu – sina koji je nestrpljiv da ocu pokaže koliko zaista vredi, brata koji je sušta suprotnost i ženu koja čoveku pomaže da svet sagleda iz potpuno novog ugla.

Nakon uspeha prvog dela, Tor, tvorci filma su rešili da ponovo zarone u prebogatu severnjačku mitologiju i istoriju samog strip serijala. Film nam donosi spektakularnu avanturu epskih razmera. Još jednom imamo sve poznatu temu, dužnost, odanost porodici i unutrašnju borbu sa ličnim težnjama. Naravno, i ljubav. Film nad donosi sveopšti sukob s neprijateljem, koji je smatran odavno izčezlim, a koji sada preti uništenjem celog univerzuma.

- U prvom filmu imamo Tora, mladog princa koji čini prve korake ka svom odrastanju. Sada se ta priča nastavlja. Sve je bliže da zatraži moć koja ide uz Odinov položaj. On je neko ko treba da postane kralj, kada dođe vreme. Ipak, Tor sazreva i postaje svestan da uz to dolazi i patnja i odricanje – kaže režiser, Alen Tejlor.

Protivnik je sada strašan. Malekit. U stripu se pojavio 1984. godine. Malekit je vođa mračnih vilenjaka iz Svartalfhajma, jednog od Devet Kraljevstava. Nakon dugog rata sa svih Devet Kraljevstava, i nakon što ga je Asgard pobedio, smatralo se da su mračni vilenjaci istrebljeni. Ali, Malekit je svoju planetu i preživele mračne vilenjake stavio u hibernaciju na više hiljada godina. To je trebalo da traje do proračunatog trenutka, kada će se probuditi i osvetiti celom univerzumu, tako što će svetlo ponovo nestati, a svemir postati mračan. Malekit i mračni vilenjaci su žestok i smrtonosan neprijatelj, a uništenje Asgarda njihov najveći cilj.

Tokom stvaranja filma, njegovi tvorci su nastojali da se drže korena priče i da ispoštuju armiju fanova strip serijala, ali i ljubitelje već ekranizovanog Marvelovog sveta.

Ponovo u ulozi moćnog Tora, Boga groma, je Kris Hemsvort, australijski glumac.

- Obožavam da igram ovog lika. Najvažnija stvar mi je da nađem način da ga svaki put predstavim kao malo zrelijeg nego što je bio prošli put. Mora stalno da se menja, da to isto izaziva i kod ostalih. Ne može samo da se pojavi i spasi svet. Tor je u konfliktu sa samim sobom. Gde on pripada? Da li je to sa Džejn na Zemlji, ili je budući kralj u Asgardu? Takođe, shvata da vladanje donosi i mračne stvari i teške odluke – kaže Kris Hemsvort.

Natali Portman je ponovo u ulozi ezoterične astrofizičarke, Džejn Foster.

- Više je nego zabavno ponovo ući u njen lik. Divno je biti naučnica u ovakvom filmu i imati priliku da budeš s super junakom – dodaje Natali Portman.

Kao svojevrsni guru tročlane ekipe naučnika, tu je Stelan Skarsgard, u ulozi Erika Selviga. Između ostalog, pojavljuje se polu nag kod Stonhendža.

- Tamo je hladno. Preporučujem da se dobro obučete. engleska klima nije dobra, ako volite da se skidate – kaže Stelan.

Kao mlada naučnica, tu je i Ket Denings, u ulozi Darsi Luis.

- Volim Darsi. Pošto je nema u strupu, ona je plod moje mašte. To što je i ljudi vole, za mene je lepo priznanje – rekla je Ket.

Bog Odin, kralj Asgarda, je i dalje Entoni Hopkins.

- Uživao sam u radu na prvom filmu. Svi su predivni, i Kris, i Tom. Imam scene i sa Natali Portman, koja je prelepa i ljupka. Sam nisam preveliki poznavalac nordijske mitologije, ali Odina igram kao da je ljudsko biće, možda sa malo više veličine. Pustio sam bradu i nadam se da izgleda impresivno, i da će biti verodostojno – kaže Enoni.

Kristofer Eklston je iskonski neprijatelj, Malekit. Dok je radio na razvijanju lika, shvatio je da Malekit treba da ima smisao za humor, jer to naglašava da je inteligentan, a ako je zlikovac takav, onda i super junaci  treba da se izdignu iznad mogućnosti, da bi ga pobedili.

Pored ostalih, tu je ponovo i Tom Hidlston, kao Loki.

- Ovo je prilika da glumac nađe novu dubinu, novu dimenziju Lokijeve psihologije, njegovu sposobnost da razvije osećanja. On je i psihopata, osoba kojoj je haos srednje ime, ali je i veoma inteligentan i slomljen. Sada imam priliku da u njemu pronađem i junaštvo – kaže Tom. 

makonda-tracker