Direkcija FEST-a najavljuje predstojeći, 42. Festival filma

0
Već tradicionalno za poslednjih desetak godina, krajem oktobra Direkcija FEST-a kulturnoj javnosti i svojoj brojnoj, najboljoj publici – predočava tok priprema narednog Festivala. 42. FEST će se održati od 28. februara do 9. marta 2014. godine.

Sa zadovoljstvom i ponosom, direkcija FEST-a najavila je: Biće to jedan dobar Festival! Već sada, na više od četiri meseca pre njegovog početka, zahvaljujući pravovremeno obavljenim poslovima od strane Odbora FEST-a, umetničkog direktora i selektora Festivala, posebno i same Direkcije FEST-a – brojni poslovi su već više nego na vreme obavljeni. Bora Andjelić i Ivan Karl su još tokom septembra i početkom oktobra – Odboru i Direkciji FEST-a predočili preko 80% izabranih filmova, kojih će i naredni FEST imati preko 70 i svi će biti premijerno prikayani  u našoj zemlji, a maksimalnim delom i u regionu!

Direkcija FEST-a već uveliko privodi kraju zakjljučivanje ugovora za sve te dobre filmove, kako sa partnerima iz inostranstva, posebno i domaćim distributerima-vlasnicima prava prikazivanja tih dela. Izmedju ostalih, 42. FEST će premijerno kod nas prikazati nove filmove velikih autora: Teri Gilijema, Stivena Frirsa, svog dugogodišnjeg prijatelja – Rejfa Fajnsa, Andžeja Vajde, Romana Polanskog, Gandolfinija, Vudi Alena, Roberta Redforda, Džima Džarmuša, braće Koen, Aleksandra Pejna, Lars von Trira, Andersona, Lekonta, Mekvina, Danijelsa, Aleksa de la Iglesie .... U programu će biti i većina laureata najvećih svetskih festivala iz poslednjih desetak meseci, na čelu sa filmom Blue is the Warmest Color, dobitnikom poslednje kanske Zlatne palme! Uz svoje već redovne programske celine: Gala-glavni program, Hollywood, takmičarski program Evropa van Evrope, izabrani duhgometražni dokumentarci i Evropa u Evropi, 42. FEST će u fokusu imati i dva specijalna programa: najnovije visokokvalitetne filmove iz Rusije i Skandinavije, kao i nekoliko omaža, za sada sigurno Džemsa Gandolfinija. Takodje tradicionalno FEST će premijerno predstaviti nekoiliko bitnih novih domaćih filmova.

Direkcija FEST-a je već u završnim razgovorima i sa, takodje već  tradicionalnim, sponzorima: Generalnim sponzorom – NIS i sponzorom Telekomom Srbija. Uobičajeno  – dobri domaćini, dvorane FEST-a biće:  SAVA CENTAR, Kulturni centar Beograda, Dom omladine Beograda, ali ovoga puta i još jednom - Dom sindikata, sa jednom novinom: Veoma dobri filmovi koji se u Sava centru prikazuju popodne, u 16,30h, imaće svakog dana i svoju večernju projekciju u Domu sindikata u 20 sati. Glavna kampanja FEST-a počeće sredinom januara a prodaja ulaznica će početi već početkom februara 2014.

Odbor i Direkcija FEST-a su veoma svestni izuzetno teške finansijske situacije i osnivača FEST-a, Grada Beograda, kao i pokrovitelja, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ali se sa pravom nadaju i budžetskoj podršci, koja je u svakom slučaju daleko ispod iznosa koje imaju neke druge bitne medjunarodne kulturne manifestacije u Beogradu i Srbiji.

makonda-tracker