Cinema City u Novom Sadu

1
Internacionalni Festival filma i medija Cinema City održaće se od šestog do 14. juna u Novom Sadu, u organizaciji Udruženja Exit
foto: promo
foto: promo

Festival će tokom devet dana u junu predstaviti filmski, akademski i muzički program, kao i festival medija koji će se odvijati na više od 20 lokacija, a Novi Sad će i ove godine biti domaćin filmskim umetnicima iz celog sveta.

Filmski program predstaviće 16 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim tematskim paralelnim programima. Za Grand Prix takmičiće se filmovi iz selekcije nezavisnog internacionalnog filma koja nosi naziv Exit Point, dok će se za nagrade u okviru selekcije Nacionalna klasa takmičiti domaća ostvarenja snimljena tokom protekle godine. Takmičarska selekcija Up to 10 000 bucks predstaviće filmove snimljene sa budžetom do 10 000 dolara, koji će se birati putem konkursa festivala koji je otvoren do 30. aprila. Selektor ovog programa je reditelj Dejan Zečević. Kroz revijalni program biće prikazana neka od najznačajnijih filmskih ostvarenja ove godine, muzički filmovi, najbolji regionalni filmovi po izboru Sarajevskog filmskog festivala, lektira filmske komedije kao i najnovija ostvarenja atraktivnih svetskih kinematografija. Ovogodišnji festivalski centar biće Srpsko narodno pozorište, a filmovi će se prikazivati u pet zatvorenih i tri bioskopske arene na otvorenom koje će imati najsavremeniju kino opremu.

Bogatstvo naroda (Wealth of Nations) naziv je medijskog programa festivala Cinema City koji istražuje uticaje liberalne ekonomije i finansijskog sektora na stanje društva i pojedinca. Program se sastoji od izložbe i konferencije u kojima će učestvovati kako ekonomisti, tako i sociolozi, umetnici, filozofi i teoretičari kulture. Cinema City predstaviće i bogat akademski program u okviru koga će biti pokrenute značajne teme filmske umetnosti i filmske industrije. Na festivalu će se u večernjim časovima održavati raznovrsna muzička dešavanja.

Festival Cinema City prošle godine posetilo je pedeset pet hiljada ljudi koji su imali prilike da pogledaju više od 150 atraktivnih filmova, razgovaraju sa autorima iz Izraela, Ugande, Amerike, Holandije, Južne Koreje, kao i da pozdrave ekipe domaćih i regionalnih filmova. Želja organizatora je da Cinema City zauzme značajno mesto kod bioskopske publike i ljubitelja filma, da okuplja umetnike i uspešno razvija međunarodnu kulturnu saradnju i filmsku industriju.

makonda-tracker