Svečano otvoren 9. Dečji filmski festival Kids fest

0
Ambasadorka festivala Jelena Jovičić otvorila je 14. 10. 2013, jedinstveni festival filmske umetnosti i zabave za decu, koji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i još 30 gradova u Srbiji traje do 20. oktobra
Kids fest, foto: promo
Kids fest, foto: promo

U Domu sindikata u Beogradu svečano je otvoren 9. Dečji filmski festival Kids fest, jedinstven događaj za decu koji se do 20. oktobra odvija u bioskopima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i još 30 gradova u Srbiji.

Ambasadorka festivala, glumica Jelena Jovičić, pozdravila je publiku sastavljenu od učenika i učenica beogradskih osnovnih škola, kao i nekoliko predškolskih ustanova, i poželela im da tokom festivala uživaju u dobrim filmovima i zabavi. zabavni program za otvaranje festivala spremili su UMS i Artimedia.


Tokom trajanja festivala, biće prikazano 14 filmova među kojima su neka od najboljih ostvarenja kinematografije za decu i mlade iz protekle godine. 

Legenda o Sarili 3D je prvi 3D kanadski animirani film, i takođe prvi film čija je kompletna produkcija izvedena u kanadskoj pokrajini Kvebek. Inspirisan je kulturom Inuita (kod nas poznatih i kao Eskimi), starosedelaca severnoameričkog kontinenta. Autori filma ističu da nisu želeli da liče na holivudske produkcije, već su napravili uzbudjiv, interesantan i drugačiji, umetnički animirani film za decu. 

Zip, Zap i klikeraška banda je film snimljen prema junacima iz poznatog španskog stripa, na kome su odrasle generacije dece. 

Hrabri autić Plodi  je već drugi film o avanturama hrabrog policijskog auta Plodija, Folksvagenove bube koja rešava zamršene policijske slučajeve. predsednik pronašao, udružuju se i smišljaju plan da gospodina Meseca vrate na nebo.

Gospodin Mesec obišao je veliki broj svetskih filmskih festivala posvećenih kinematografiji za decu, i osvojio brojne nagrade. Ovaj film, zasnovan na istoimenom svetskom bestseleru, je visokobudžetna fantazija za decu u stilu kultnih filmova za odrasle – Edvarda Makazorukog, Panovog lavirinta, i ostvarenja Terija Gilijama.

U Beogradu se Dečiji filmski festival održava u bioskopima Cineplexx Delta City, Roda Cineplex, Dvorani Doma sindikata i bioskopu Fontana, u Novom Sadu u bioskopu Arena Cineplex, u Kragujevcu u bioskopu Cineplexx Kragujevac Plaza, dok je u Nišu centar dešavanja festivala bioskop Vilin Grad.

Cene karata za bioskopske projekcije na Kids festu su veoma pristupačne, i kreću se od 150 do 350 dinara. Moguće je organizovati i grupne posete. Adresa zvaničnog sajta Dečijeg filmskog festivala KIDS FESTA je www.kids-fest.com.

makonda-tracker