Film Bili smo prvaci sveta premijerno u Ljubljani

0
Premijera dokumentarnog filma Bili smo prvaci sveta, o prvim koracima i usponu jugoslovenske košarke, biće održana u nedelju, 22. septembra, u Gradskom muzeju u Ljubljani , u okviru zvaničnog programa Evropskog prvenstva u košarci, na koju je svoj dolazak pot
Bili smo prvaci sveta, promo foto
Bili smo prvaci sveta, promo foto

Počasni gosti  na premijeri će biti akteri filma i košarkaške legende Bora Stanković, Boris Kristančić, Ivo Daneu i Aljoša Žorga, a publici će se predstaviti i autori ovog dela, autor filma Zvonimir Šimunec, scenarista Aleksandar Miletić  i reditelj Ivica Vidanović.

Dokumentarni film Bili smo prvaci sveta prati uspon jugoslovanske košarke od ratnih dana, 1942. godine, kada su se upoznala četiri vizionara i utemeljivači jugoslovenske košarke Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić, do Svetskog prvenstva u Ljubljani 1970, kada je ispunjen njihov mladalački san i kada je reprezentacija Jugoslavije, predvođena selektorom Rankom Žeravicom, osvojili planetarno zlato u ljubljanskoj hali Tivoli i predsedniku Titu odneli zlatnu medalju za njegov 78. rođendan. Ovaj značajan deo jugoslovenske sportske istorije je pored video i foto arhive dirljivo i duhovito prenet na platno pričama preko 40 sagovornika, košarkaških legendi.

U Ljubljani, rodnom mestu prvog jugoslovenskog zlata, pored dokumentarnog filma Bili smo prvaci sveta takođe je bila postavljena istoimena izložba tokom trajanja Evrobasketa 2013. Srpska producentska kompanija Intermedia Network je za rad na projektu o košarci dobila podršku svetske košarkaške organizacije FIBA.

makonda-tracker