Ovacije u Sloveniji na premijeri filma Bili smo prvaci sveta

0
Dokumentarni film Bili smo prvaci sveta, posvećen usponu jugoslovenske košarke izmamio je smeh i suze na predpremijeri održanoj u slovenačkim Jasenicama.
Promo foto
Promo foto

Oduševljenje nije krio ni ambasador Republike Srbije u Sloveniji Aleksandar Radovanović koji je najavio i svoj dolazak na svetsku premijeru filma u Ljubljani, 20. septembra u hotelu Union, tri dana pred završetak Evropskog prvenstva u košarci u Sloveniji. Tada će  biti prisutno i najuže rukovodstvo Svetske košarkaške organizacije(FIBA), uz čiju podršku je producentska kuća Intermedia Network započela rad na projektu Bili smo prvaci sveta.


 
- Velika nam je čast što je ovaj film prikazan prvo kod nas. Zaista smo svi iskreno uživali u duhovito ispričanoj priči o velikoj jugoslovenskoj košarci na koju smo svi danas ponosni u regionu - rekao je posle filma gradonačelnik Jasenica i domaćin večeri Tomaž Tom Mancelder.
 
- Ako se po jutru dan poznaje, naš film će naići na lep prijem kod šire publike, jer na predpremijeri u Jasenicama je bilo publike koja nije usko vezana za sport. Naša ideja je bila da stvorimo priču od ljubavi, emocija, politike i svega onoga što inače daje pečat velikim svetskim događajima. A jugoslovenska košarka je bila i ostala velika svetska priča. Kažem ostala, jer svedoci smo da na ovom Evropskom šapionatu učestvuje svih šest nekadašnjih republika - kazao je scenarista filma i autor knjige Džez basket Aleksandar Miletić.


 
Film, čiji je reditelj Ivica Vidanović, prati uspon naše košarke od ratnih dana 1942. godine, kada su se upoznali utemeljivači jugoslovenske košarke, do Svetskog šampionata u Ljubljani 1970, kada je ispunjen njihov mladalački san. U osnovi priče su ličnosti Nebojša Popović, Bora Stanković, Nebojša Popović i Aleksandar Nikolić, a na njenom vrhuncu su selektor Ranko Žeravica i 12 igrača koji su predsedniku Titu odneli zlatnu medalju za njegov 78. rođendan.


 
Predpremijeru i premijeru filma Bili smo prvaci sveta prati istoimena izložba u Gradskoj kući u Ljubljani otvorena od 2. do 22. septembra.

makonda-tracker