Srpski film Vir na najvećim svetskim festivalima

0
Producentski prvenac Nenada Okanovića i debitantski dugometražni igrani film Bojana Vuka Kosovčevića Vir započeo je svoju svetsku festivalsku turneju
Vir, foto: promo
Vir, foto: promo

Trenutno je u Montrealu, na jednom od pet najznačajnijih svetskih filmskih festivala. Posebno je značajna činjenica  da će se naći u takmičarskom a ne revijalnom programu  ovog prestižnog kanadskog festivala. Vir je izabran među dvadeset filmova iz celog sveta koji se takmiče u kategoriji najboljeg debitantskog filma. Vir će srpsku kinematografiju predstaviti i u Varšavi i u Indiji – Goa, koji spadaju u dvanaest najvećih svetskih filmskih festivala A kategorije. U Varšavi biće predstavljen u selekciji Otkrića, a u Indiji u selekciji svetske filmske baštine. Svoju festivalsku turneju Vir će nastaviti u Sankt Peterburgu, Londonu, Sidneju, Bratislavi, Skoplju.

Kultni londonski filmski festival Raindance odabrao je Vir među pet filmova koji će se takmičiti u debitantskoj konkurenciji. U Sankt Peterburgu je ovaj srpski film uvršten u glavni takmičarski program, na skopskom Cinedays  u selekciji filmova balkanskih zemalja, dok će se u Bratislavi boriti za nagrade u kategoriji najboljeg debitantskog filma. Vir je svoje učešće potvrdio i na domaćim festivalima: Cinema city u Novom Sadu i Filmski susreti u Nišu. Mirjana Karanović je ponela titulu najbolje ženske uloge za ostvarenje u ovom filmu na ovogodišnjem festivalu u Sopotu Sofest.

Film Vir govori o drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka iz ugla tri mlada čoveka: skinheda Bogdana, mafijaša Kaleta i umetnika Grofa.  Drugovi iż detinjstva, sada u svojim ranim dvadesetim, svako u svojoj borbi, u porazu ili pobedi, glavni su akteri  tri priče koje čine ovaj film: Koreni mržnje, Sumrak idola i Vir.

Nosioci glavnih uloga su Nebojša Đorđević, Srđan Pantelić i Nenad Okanović. U filmu igraju i Emir Kusturica, Dragan Nikolić, Mirjana Karanović, Marina Vodeničar, Jelena Matijašević, Aleksandar Marković, Milan Kovačević, Ivana Jovanović, Boris Jager, Miljan Prljeta, Dijana Savanović, Slobodan Pavelkić, Radomir Nikolić, Aleksandar Kanjevac, Ivan Krajišnik.

makonda-tracker