Na Paliću predstavljen projekat Digitalni filmski doživljaj

0
Juče, 17.07.2013. godine, na Međunarodnom filmskom festivalu Palić predstavljen projekat Digitalni filmski doživljaj’
Festival Palić, promofoto
Festival Palić, promofoto

Ovaj projekat nastao je  kao proizvod saradnje izmedju Bosne i Hercegovine i Srbije sa ciljem konkurisanja na IPA (Instrument predpristupne pomoći) fondu Evropske Unije, u ovom slučaju za prekograničnu saradnju izmedju država - partnera u projektu. Tom prilikom predstavljene su specifičnosti i metodologija projekta, sa osvrtom na efektivnost i izvodljivost u odnosu na sredstva IPA fondova, a koji se sprovode preko programa prekogranične saradnje.

Uzimajući u obzir značaj digitalizacije bioskopskih dvorana, izvodljivost operativnog plana i podršku Evropske Unije sa ciljem otvaranja, opremanja i revitalizacije postojeće biskopske mreže, ali i osnivanja novih digitalnih dvorana na opštinama koje su obuhvaćene projektom, učesnici u projektu su potpisali i prvi memo o saradnji izmedju predstavnika Srbije i BiH. Na konferenciji su najavljene i buduće  aktivnosti u vezi sa razvojem projekta koje će se odvijati na Sarajevo film festivalu u BiH, u avgustu ove godine.

Novinarima i filmskim profesionalcima su se obratili predstavnici oba nosioca projekta Ena Dozo (Obala Art Centar) i Igor Stanković (Vilin Grad) uz prisustvo koordinatora projekta (Gorana Grozdanić).

makonda-tracker