Krugovi pobednici Sofesta

0
Na sinoć završenom festivalu u Sopotu nagradu za najbolji film dobilo je ostvarenje Krugovi, koje je nagrađeno i za scenario, snimateljski rad i montažu, a dobilo je i nagradu publike

Žiri takmičarskog programa 42. Filmskog festivala u Sopotu u sastavu:

Dragana Varagić, predsednica žirija - glumicа, Feti Dautović - prоfеsоr FDU, Miroslav Terzić – rеditеlј, je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu,  doneo Odluku o nagrađenim filmovima:

VELIKA STATUETA SOFEST ZA NAJBOLJI FILM FESTIVALA i novčani iznos od  200.000 din, dodeljuje se producentskoj kući BAŠ ČELIK za film „KRUGOVI“.

Nagrada je doneta jednoglasno.

Obrazloženje:  „Kada čovek učini dobro delo pitam se da li to ikom išta znači“. Priča o opraštanju koja nam je svima potrebna, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ispričana precizno i sa merom, emotivno i zaokruženo.  Spojivši sve elemente filmskog jezika u dragoceno kinematografsko iskustvo.

 NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 100.000din,   dobija GORAN MARKOVIĆ za film „FALSIFIKATOR“. Nagrada je doneta jednoglasno.

Obrazloženje:  Preciznom rukom iskusni reditelj prepliće komično i tragično pričajući nam priču o čoveku koji je  na svoj način želeo da popravi svet.  Prefinjenom filmskom poetikom  priziva najbolje iz škole iz koje je potekao. Sa sigurnošću možemo reći da rediteljska diploma nije dobijena od Anđelka Miloševića.

 NAGRADU ZA NAJBOLJI SCENARIO, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 100.000 din, dobija SRĐAN KOLJEVIĆ I MELINA POTA KOLJEVIĆ za film „KRUGOVI“. Nagrada je doneta jednoglasno.

Obrazloženje: Mozaik likova, vremena i prostora, dve paralelne priče koje u jednoj tački imaju zajedničku prošlost koja vezuje i obavezuje komplikovanu sadašnjost.

NAGRADU ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 70.000 din, dobija NIKOLA RAKOČEVIĆ za ulogu u filmu „S/KIDANJE“.  Nagrada je doneta jednoglasno.

Obrazloženje: Autentično i harizmtično, preciznim glumačkim sredstvima i s lakoćom nosi priču predstavnika nove generacije.

NAGRADU ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 70.000 din, dobija MIRJANA KARANOVIĆ za ulogu u filmu „VIR“. Nagrada je doneta jednoglasno. 

Obrazloženje: Vrhunska škola glume: Na tako malo prostora dato nam je tako mnogo, to može samo izuzetna glumica. Filmski festival u Sopotu otvorile su  dve velike glumice, dve Mire, Mira Stupica i Mira Banjac, mi pridodajemo još jednu.

NAGRADU  ZA NAJBOLJI FILM PO ODLUCI ŽIRIJA PUBLIKE (u sastavu Nada Savkić, Sanja Vukmirović, Velibor Katić) koju čini statueta SLOBODA i novčani iznos od 100.000 din, dobija film „KRUGOVI“. Obrazloženje:  Film „Krugovi“ šalje poruku da je humanost i ljudskost, vrednost koja se ne može zaboraviti, to je pobeda običnog čoveka u svakom ratnom sukobu.

NAGRADU ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 50.000din, dobija VELJKO DESPOTOVIĆ za film“FALSIFIKATOR“. Odluka je doneta jednoglasno. Obrazloženje: Razigrana rekonstrukcija epohe u kojoj  dominiraju  ljubav za detalj i promišljeni kolorit.

NAGRADU ZA NAJBOLJI SNIMATELJSKI RAD, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 50.000 din. dobija ALEKSANDAR  ILIĆ za film „KRUGOVI“. Odluka je doneta jednoglasno. 

Obrazloženje: Fotografija koja nas stalno podseća da iza slike koju gledamo postoji još jedna slika i još jedna priča. Fotografija pruža čvrst okvir i ram za preplitanje ostalih filmskih elemenata.

NAGRADU ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 50.000 din, dobija LJILJANA PETROVIĆ za film“FALSIFIKATOR“. Odluka je doneta jednoglasno. 

Obrazloženje: Maštovit, tačan i duhovit  sa detaljima koji se pamte.

NAGRADU ZA NAJBOLJU ORIGINALNU MUZIKU, koju čine statueta SOFESTA i novčani iznos 50.000 din, dobija NEVENA GLUŠICA I NEMANJA MOSUROVIĆ za film „ARTILJERO“. Odluka je doneta jednoglasno. 

Obrazloženje: Svojim kontrapunktom sa slikom muzika nas sve vreme podseća na širi društveni kontekst u kome se dešava ova filmska priča. 

NAGRADU ZA NAJBOLJU MONTAŽU, koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 50.000 din, dobija MARKO GLUŠAC za film“KRUGOVI“. Odluka je doneta jednoglasno.

Obrazloženje:  Majstorski osećaj za tempo i ritam podržava u komplikovanoj strukturi  emotivnu poruku ove filmske priče.

 

 

 

 

makonda-tracker