Srpski filmovi sijali u Karlovim Varima

0
Svetska premijera filma Odumiranje, reditelja Miloša Pušića, producentske kuće Hit and Run, održana je u prepunoj dvorani pozorišta u Karlovim Varima. Odumiranje je uvršteno u takmičarsku selekciju East of the West, a u Karlovim Varima su se festivalskoj publi

Film je rađen je po scenariju Dušana Spasojevića, autora istoimene i nagrađivane drame koja se igrala u Ateljeu 212 i ukazuje na probleme odumiranja sela i pokušaje da se od njih pobegne. Verujući da film u svojoj suštini mora biti angažovan, te da ukazuje na probleme i realnost koja nas okružuje, producenti i autori ističu da nema nijedne reči koja tačnije opisuje to stanje nego odumiranje. Upravo zato su odlučili da snime ovakav film, sa uverenjem da on može biti glas svih onih koji veruju da se odumiranje može zaustaviti.

U prestižnom Sight&Sound magazinu je povodom svetske premijere u Karlovim Varima uvršten i prikaz filma. Tamo, između ostalog, stoji: Pušićev film zaslužuje pažnju zbog veštog načina raspoređivanja naizgled stereotipnih narativa, pretvarajući ovu priču u iznenađujuću netradicionalnu dramu.


Osim velikog uspeha filma Odumiranje u Karlovim Varima su ubedljivo predstavljanje pred inostranim producentima imali rediteljka Mina Đukić (Neposlušni) i reditelj Darko Lungulov (Spomenik Majklu Džeksonu). Njihova ostvarenja izdvojio je Screen Daily pod naslovom Srpski filmovi sijali u Karlovim Varima.

 - U ovogodisnjoj  selekciji filmova  koji su trenutno u postprodukciji, odskočila je prezentacija filma Neposlušni, ostvarenja o odrastanju rediteljke Mine Đukic, a drugi obećavajući film je takođe iz Srbije – Spomenik Majku Džeksonu, Darka Lungulova, film drugačijeg ukusa, crna komedija, čiji je odabrani insert izazavao smeh. Radi se o novom filmu reditelja festivalskog hita Tamo i ovde – stoji u obrazloženju.

makonda-tracker