Srđan Dragojević: Ne verujem u takmičarski karakter umetnosti!

0
Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.
Srđan Dragojević, promofoto
Srđan Dragojević, promofoto

Festival će otvoriti ostvarenje Kongres Arija Folmana - veoma zanimljiv spoj animacije i igranog filma za koji se slobodno može reći da predstavlja vizuelni spektakl. Jedan od zanimljivijih filmova u okviru programa Paralele i sudari biće Hoću i ja, poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alexeya Balabanova, u kojem ruski reditelj najavljuje svoju smrt. Domaća premijera u okviru ovog programa biće Odumiranje Miloša Pušića, ostvarenje koje je napravljeno u srpsko-švajcarskoj koprodukciji. Ističemo i film ukrajinske rediteljke Darie Onyshchenko Žal za istokom (Istalgija) u kojem igraju i naši glumci, među njima i Vuk Kostić. U Glavnom takmičarskom programu biće prikazan i film Krugovi Srdana Golubovića, koji je pre nekoliko dana uvršten u službenu selekciju Nagrade LUX 2013, kao jedan od 10 naslova koji promovišu bogatstvo, raznolikost i izvrsnost evropskog filma, a koju dodeljuje Evropski parlament.

Predsednik petočlanog Žirija jubilarnog dvadesetog Festivala evropskog filma Palić biće čuveni srpski reditelj Srđan Dragojević. Pored njega u žiriju će biti još i Ashley Horner (producent iz Velike Britanije), Nurgul Yesilcay (poznata turska glumica), Marketa Hodouskova (CICAE član saveta iz Češke) i Pamela Pianezza (kritičarka iz Francuske). Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa žiri Festivala će dodeliti nagrade – Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija.

- Biću iskren, uvek kada sam u festivalskom žiriju imam identičan osećaj nelagode. Nelagode, jer ne verujem u takmičarski karakter umetnosti. Kako, do đavola, izvagati toliko različitih glasova, vizija, pogleda na svet? Dobro, shvatam da je takmičarski duh, na žalost, teško savladiva odlika naše vrste. Ali, kad sam već tu, kada učestvujem a ne takmičim se, trudim se da i ostalim članovima žirija skrenem pažnju da, zapravo, pobednika i poraženih nema, i da svi zajedno prisustvujemo trijumfu sedme umetnosti - rekao je Srđan Dragojević.

Međunarodni žiri kritike činiće Carmen Gray (filmska kritičarka i urednica magazina Dazed & Confused iz Engleske), Irena Bilić (filmska kritičarka i direktorka festivala L'Europe autour de l'Europe iz Francuske) i Kristina Đuković (filmska kritičarka iz Srbije). Međunarodni žiri kritike će dodeliti Nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari.

Ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i jedan od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emir Kusturica. Njima će nagrada biti dodeljena na samom Festivalu.

Jubilej će biti obeležen nizom programa, uključujući selekciju Palićki pobednici, monografiju povodom 20 godina Festivala, debate... i, naravno, najviše gostiju do sada iz cele Evrope.

Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Erste Underground Spirit, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici i Dečji program.

makonda-tracker