Stižu Strašni monstrumi

0
Najnoviji animirani film Univerzitet za monstrume od 21. juna stiže na redovne repertoare naših bioskopa

Još otkad je bio mali monstrum, Majk Vazovski (glas mu daje Bili Kristal) je sanjao o tome da postane strašitelj, i vrlo dobro zna da najbolji strašitelji dolaze sa Univerziteta za monstrume. Ali već od prvog semestra na ovom univerzitetu Majkovi planovi će se poremetiti jer će ukrstiti puteve sa velikom facom Džejmsom P. Salivanom, Salijem (glas Džona Gudmana), rođenim strašiteljem. Zbog njihovog preteranog takmičarskog duha, obojica će biti izbačeni sa elitnog programa za strašitelje. Ono što je još gore, shvatiće da će morati da rade zajedno, uz čitav dijapazon čudnih i neprilagođenih monstruma, kako bi popravili ovu situaciju.

Majk je samosvestan, bez sumnje u svoja ubeđenja. Ali Majkov san je—za razliku od njega—preveliki. Nikada nije pomislio da možda neće ostvariti svoj cilj. Ali ne dobijamo uvek ono što želimo a to uključuje i ostvarenje dugogodišnjih snova. To je možda najteža lekcija sa kojom se treba suočiti ali to je i polazna tačka iskrenog sazrevanja – kaže producent Kori Rei.

Den Skenlon, režiser filma kaže da je želeo da Univerzitet za monsturme bude potpuno Majkova priča i da je ovo priča o njegovoj motivaciji i iskrenosti.

- Morali smo da vratimo Majka i Salija ali kroz vreme. Morali smo da ih podmladimo – studentsko doba – a kako to da uradite sa monstrumima? Učinili smo ih mršavijim, skratili rogove, izbrisali bore, posvetleli oči izražajnijim bojama. Kada izdvojite karakteristike nečijeg lika, kakve god one bile, to je ono što pamtite 10 godina nakon što ste gledali film - kaže umetnički direktor, zadužen za likove.

Ovim potezom je svakom liku koji se vratio, dodelio neku vrstu vizuelnog pečata. Majk je dobio protezu, dok su Saliju dodali razbarušenu tinejdžersku frizuru, koja potvrđuje njegov nemarni stav prema svemu. Rendal, poznatiji kao Rendi u Univerzitetu za monstrume nosi teglice koje ometaju njegov čin nestajanja koji je još uvek u fazi usavršavanja.

U Univerzitetu za monstrume učestvuje čak 500 različitih likova, to znači 25 likova po sceni, što je više nego duplo u prethodnim Piksarovim filmovima.  Dizajneri su kreirali više od 400 likova statista za potrebe masovnih scena u kampusu, bratstvima i takmičenjima.

Svet Univerziteta za monstrume je zahtevao od tvoraca da istraže različita razdoblja kako bi stvorili što realniju sliku o izgledu kampusa, spoljašnosti i unutrašnjosti. Njihova lista zadataka je bila veoma dugačka – od posete studentskih aula, preko hodnika, spavaonica, do kuća mnogobrojnih bratstava. Na to dodajte još i stvaranje monstruma u dva različita životna perioda. Arhitektonski detalji poput cveća i listova ništa ne bi značili monstrumima, pa su isti zamenjeni očnjacima, kandžama i zubima. Tim je počeo sa tim detaljima ali pre svega je izgradio čitavu ideju o izgledu 700 godina stare škole za strašenje, zato što je ona glavni deo Univerziteta.

Zgrada Harvarda je impresionirala svojim masivnim ciglama i bogatom strukturom, pa je upravo ona poslužila kao osnova za izgled Strašiteljske škole a preko nje i za pravi osećaj života u svetu monstruma. Vrata su od velikog značaja u filmu, pa je ovako bogato i prostrano zdanje bilo idealno za postavku velikih, teških, mračnih i metalnih vrata. Međutim, ono što je zanimljivo je da su vrata različitih veličina i oblika, aludirajući na činjenicu da postoje mali i veliki monstrumi različitog izgleda a možda su nekada davno u ovom zdanju živeli i ogromni monstrumi.

Dizajneri su uspeli da na suptilan način urežu lica monstruma u većinu zgrada, uključujući školu za strašenje, i to koristeći dva prozora kao oči a ulazna vrata kao usta.

Unutrašnjost škole je takođe bila veliki izazov. Tvorci su znali da strava spoljašnosti mora da parira i strava unutrašnjost, pa im je za to dekanka Hardskrebl poslužila kao glavna inspiracija. 

Film će se prikazivati u bioskopima Kolosej, Cineplexx Delta City, Dom Sindikata, Roda, Takvud, Fontana, Arena (Novi Sad), Cineplexx Kragujevac Plaza, Kupina Film (Niš), Vilin Grad (Niš) i Cineplexx Mne (Podgorica), a biće dostupan i u 3D tehnici.

Pogledajte trejler za ovaj film:

makonda-tracker