Rekonstrukcija Ženski fond poziva vas na premijeru filma Pasarela!

0
U sredu, 29. maja u 20:00h u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11, biće prikazan umetničko angažovani film Pasarela, koji dokumentuje rad na istoimenoj predstavi koja je nastala u saradnji Rekonstrukcije Ženski fond i kolumbijske rediteljke Patrisije
Pasarela, promofoto
Pasarela, promofoto

Film govori o preplitanju društvenih fenomena kao što su nasilje nad ženama, prerana udaja, ubistvo žena, životi i borba na margini. Film Pasarela poziva na promišljanje i odgovornost za vlastite živote, daje glas i pokret u borbi za bolju budućnost!

Pasarela  je odbrana različitosti tela, veličina, godina, tradicija, izbora, sećanja, glasova, vizija i načina razmišljanja žena – kaže kolumbijska rediteljka Patrisija Ariza.

U filmu glavne glumice su učesnice procesa sa Patrisijom Arizom, romske devojke i devojčice iz Aleksinca, Niša, Vlasotinca, Pirota, Vranja i Bujanovca i art aktivistkinje iz grupe Act Women iz Beograda.

U predstavi igraju Adaleta Maksud, Aleksandra Demirović, Ana Imširović Đorđević, Biljana Rakočević, Ivana Gorunović, Melisa Ajdarević, Milena Milošević , Milica Dejković, Nena Ramić, Slađana Rackov, Snežana Ramić, Stela Ramić, Svetlana Šarić, Tamara Mitić, Vesna Bujošević, Zoe Gudović, Zora Đemić, Zorica Nikolić, dok režiju i montažu filma potpisuje Vladimir Šojat.

Rekonstrukcije Ženski fond pokrenula je program Solidarnost romskih devojaka i devojčica, koji je zamišljen kao dugoročan edukativan proces sa idejom otvaranja  prostora u kome mlade devojke iz šest gradova (Aleksinac, Niš, Vlasotince, Pirot, Vranje i Bujanovac) uče sa drugima i od drugih, o drugima i o sebi, o sličnostima, ali i razlikama sa svojim vršnjakinjama, uz razumevanje da razlike mogu da spajaju ljude i da se sagledavaju mogućnosti za promene u vlastitom životu kroz smanjenje izolovanosti. Zamišljeno je da to bude prostor deljenja, razmene, kreativnosti i zabave.

Program Rekonstrukcije Ženski fond Solidarnost romskih devojaka i devojčica su finansijski podržali:  Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshal Fund of the United States i Ambasada Kraljevine HolandijeOpen Society Foundation, Arts and Culture Program; Global Fund for Women; Charles Stewart Mott Foundation; Oak Foundation; Mama Cash.

TAGOVI: premijera123
makonda-tracker