Kontroverzni reditelj Mads Bruger dolazi u Beograd

0
U organizaciji filmskog festivala Slobodna zona, čuveni danski reditelj i novinar Mads Bruger posetiće našu prestonicu, dok će njegov film Ambasador biti prikazan 16. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda, sa početkom u 20 časova.
Mads Bruger, Ambasador film, plakat promo
Mads Bruger, Ambasador film, plakat promo

Mads Bruger važi za jednog od najprovokativnijih dokumentarista današnjice, poznatog po originalnoj tehnici performativnog novinarstva kojim do brutalnosti razotkriva apsurdnost pojedinih društvenih fenomena, sistema i ideologija. Nakon projekcije filma, posetioci Kulturnog centra imaće priliku da razgovaraju sa Brugerom i postavljaju mu pitanja u vezi sa njegovim radom.

Dokumentarac Ambasador dva puta je prikazan u prepunoj sali Doma omladine na poslednjem izdanju filmkog festivala Slobodna zona. U ovom ostvarenju Bruger kupuje lažni diplomatski pasoš i odlazi u Centralnoafričku republiku, bivšu francusku koloniju sa tvrdnjom da je uspešan poslovni čovek koji je došao u diplomatsku misiju. Uz pomoć novog identiteta, Bruger se pridružuje skupini beskrupuloznih belaca-biznismena, diplomata i bogataša sa novcem sumnjivog porekla, koji u saradnji sa do srži korumpiranom političkom klasom uživaju na račun naroda. Uz pomoć aparata skrivenih negde u prostorijama ili mini kamera u odeći, on stvara brutalano i autentičano filmsko delo, međužanrovsku tragikomediju koja predstavlja oštru kritiku postkolnijalne francuske Afrike.

Rad Madsa Brugera beogradsku publiku je oduševio prvi put 2011. godine kada je na sedmoj Slobodnoj zoni prikazan njegov višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarac Crvena kapela. U ovoj subverzivnoj filmskoj kreaciji reditelj u ulozi novinara bez skrupula, u društvu dva dansko-korejska komičara odlazi u Severnu Koreju, koristeći humor da bi provocirao jedan od najozloglašenijih režima na svetu.

Ovaj Danac je napisao i nekoliko knjiga, od kojih je najpoznatija Borderlands, posvećena najvećem slučaju organizovane seksualne zloupotrebe dece u Danskoj. Kreirao je nagrađivane radijske programe, a na nacionalnoj televiziji vodio je cenjenu emisiju Jedanaesti sat. Autor je TV serije Danci za Buša sa kojom je i počeo da eksperimentiše sa igranjem uloga u novinarstvu.

Inicijator i organizator projekcije i razgovora je filmski festival Slobodna zona uz podršku Ambasade Danske u Beogradu.

makonda-tracker