Karte za festival Beldocs od sutra u prodaji

0
Od četvrtka, 28. marta, na blagajnama Sava centra moguće kupiti ulaznice za otvaranje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS koji će se održati od 26 do 30. aprila u Beogradu

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS 2013. održaće se od 26. do 30. aprila u Beogradu. Nakon svečanog otvaranja u Sava Centru, filmovi će se prikazivati u sali Doma Omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture Studentski Grad i bioskopu Fontana.

Filmovi koji će biti prikazani na otvaranju festivala su film  Dragan Wende, u režiji Dragana Von Petrovica, Lene Miler i ko-reditelja Vuka Maksimoviča i film Jugoslavija Marte Popivode koji je imao svoju berlinsku premijeru. Film predstavlja snažnu rekonstrukciju geopolitičke tvorevine koja više ne postoji i koja se zvala Jugoslavija, a autorka je obiljem arhivskih snimaka, ovu istorijsku tvorevinu na snažan i nezaboravan način stavila pod filmsku lupu.

Ovogodišnji program podeljen je u četiri katergorije: srpski takmičarski filmovi, srpski informativni filmovi, međunarodni takmičarski program i muzički dokumentarci. Posebno se izdvajaju revijalni program kao i retrospektiva filmova Krisa Markera. 

Kao i ranijih godina, i ovogodišnje izdanje BELDOCS-a ima nekoliko filmova koji svojom problemskom dimenzijom, polemički intoniranim kontekstom, nekonvencionalnim i nestereotipnim filmskim pristupom, ali pre svega svojom beskompromisnošću, snažno emancipuju ideju slobode stvaralaštva i suočavaju se s gorućim problemima našeg okruženja.

 

makonda-tracker