Pravilo ćutanja premijerno na FEST-u 2. marta

0
Film Roberta Redforda Pravilo ćutanja premijerno će biti prikazan 2. marta od 16.30h u okviru FEST-a, a pre početka filma, gledaoci će imati priliku da pogledaju najnovije kratkometražno ostvarenje Alekse Gajića - Uspon i pad umetnosti.

Rober Redford je Džim Grant, advokat za ljudska prava i samohrani otac koji živi s ćerkom u predgrađu Olbanija u državi Njujork. Svet mu se okreće naglavačke kada mladi reporter, Ben Šepard, kog igra Šaja Labuf, razotkrije njegov pravi identitet. Grant je bivši radikalni anti-ratni aktivista, begunac tražen zbog ubistva. Sada, posle trideset godina skrivanja, primoran je da se ponovo igra mačke i miša sa predstavnicima zakona širom Amerike.

Šepard je svestan da je priča koju je otkrio od velike važnosti i da je to prilika koja se novinaru ukazuje jednom u životu. Rešen je da sebi izgradi ime i neće prezati ni od čega da bi to ostvario. Istražuje Grantovu prošlost i prati ga na njegovom putu skrivanja po celoj zemlji i pored upozorenja svog urednika i FBI-a.

Pravilo ćutanja je film baziran na pripovetki Nila Gordona, čiju je adaptaciju za scenario uradio Lem Dobs. Režiser je Robert Redford, a producenti oskarovac Nikolas Čartir (The Hurt Locker), Redford i Bil Holderman. Izvršni producenti su Kreg J. Flores i Šon Vilijamson.

Pre početka filma, gledaoci će imati priliku da pogledaju najnovije kratkometražno ostvarenje Alekse Gajića - Uspon i pad umetnosti. Priča filma prati pećinskog čoveka koji sticajem okolnosti pronalazi umetnost (pećinsko slikarstvo): Ono što sledi daće nam odgovor šta je pećinski čovek uradio sa ovim darom.

Tehnički, film je urađen klasičnom crtanom 2D animacijom, a likovi u filmu ne komuniciraju na nekom postojećem jeziku, već kako dolikuje pećinskom čoveku: mumlanjem i gestikuliranjem. Na ovaj način Gajić svoj film dodatno stavlja u milje festivalskog filma iz zlatnog doba zagrebačke animacije.

Posle prikazivanja na Festu ispred filma Pravilo ćutanja, film Uspon i pad umetnosti biće prikazivan u više bioskopa ispred filma Oz veliki moćni tako da će biti dostupan i široj publici.

makonda-tracker