Sveštenikova deca sutra u Domu sindikata

0
Komedija Vinka Brešana, film Sveštenikova deca koji je u Hrvatskoj uzburkao javnost, imaće srpsku premijeru u sredu, šestog februara u beogradskom Domu sindikata, sa početkom u 20 časova.
Sveštenikova deca film, promo foto
Sveštenikova deca film, promo foto

Film je premijerno prikazan zagrebačkoj publici 27. decembra prošle godine i do sada je ostvario zapažene rezultate na blagajnama širom Hrvatske.

Komedija Sveštenikova deca novo je filmsko ostvarenje Vinka Brešana, u kojem se on vraća svojim osnovnim elementima kojima se poigravao i u svojim ranijim filmovima - mediteransko podneblje, malo jadransko ostrvo, niz duhovitih karaktera - ovog puta uz primesu sveštenika u akciji očuvanja nataliteta. Rezultat je Brešanova filmska parodija u kojoj on na duhovit način secira i ironizuje temelje na kojima počiva hrvatsko društvo.

Reč je o filmskoj adaptaciji istoimene drame uspešnog pisca, scenariste i kompozitora Mate Matišića koji je za film napisao scenario i muziku. Ovim projektom Brešan i Matišić nastavljaju višegodišnju saradnju - Matišić je pisao filmsku muziku za sve prethodne Brešanove filmove, dok je Brešanov četvrti film Nije kraj nastao na predlošku Matišićeve drame Žena bez tijela

Glavni junak filma je mladi i predani sveštenik don Fabijan (Krešimir Mikić), koji u sklopu svoje službe stiže na mali dalmatinski otok - zabrinut zbog rapidnog pada nataliteta, on u duhu katoličke vere započinje neobičnu akciju - bušenje zapakovanih kondoma. U njegovoj kućnoj manufakturi uskoro mu se pridružuju trafikant (Nikša Butijer) i apotekar (Dražen Kühn), te oni zajedničkim snagama ubrzo ukidaju svu postojeću kontracepciju na ostrvu. Njihova akcija rezultira mnogobrojnim venčanjima, što zainteresuje i glavnog biskupa koji odluči da poseti mesto dešavanja.

makonda-tracker