Nagrada publike filmu Kad svane dan u Francuskoj

0
Novi film reditelja Gorana Paskaljevića, koji će 24. decembra biti premijerno prikazan beogradskoj publici, osvojio je nagradu publike za najbolji film na Filmskom festivalu evropskog filma u Francuskoj, koji se održava ispod Mon Blana, u ekskluzivnom skijališ
Foto: Promo
Foto: Promo

U zvaničnom programu bilo je predstavljeno dvanaest filmova, od kojih je bilo čak tri filma koji su ove godine konkurisali za Oskara. Prve francuske kritike su izuzetno pohvalno propratile našeg predstavnika: 

Suptilnost dominira u rediteljskom postupku Gorana Paskaljevića. Srpski sineasta sačinio je film mekano i elegantno. Kad svane dan je divan film koji ne smete propustiti. (Films à voir –Thomas Piault )

Nošena muzikom Vlatka Stefanovskog koja opčinjava, ova intimistička odiseja, puna nostalgije snimljena je bez nepotrebnih filmskih ukrasa. U svim scenama Mustafa Nadarević, koji igra dirljivog profesora, bukvalno nosi film na svojim plećima, uzdržanom glumom, bez i jednog suvišnog detalja. Ovaj film pogađa pravo u srce i pozivam vas da ga nikako ne propustite kada stigne u naše bioskope. (Ciné TV - Valérie Levillain)

Film Kad svane dan nosi Mustafa Nadarević, prijemčiv i uzbudljiv istovremeno, dok veliku snagu ova filmska priča crpi iz svoje iskrenosti i potpunog odsustva cinizma. U filmu koji nam nudi čvrst stilski postupak, Goran Paskaljević može sebi sve da dozvoli uključujući scene snoviđenja na samoj ivici nadrealnog u dugim kadrovima uz veličanstvenu upotrebu svetla i senki. Film režiran sa izuzetnom elegancijom, jeste značajno delo, iskreno i maestralno realizovano od početka do kraja. Goran Paskaljević i pored toga što je iza njega četrdeset godina karijere, itekako ima šta da kaže, i to na veoma originalan način. (Filmosphère – Nicolas Gilli)

makonda-tracker