Sutra premijera filma Smrt čoveka na Balkanu

1
Nakon uspešne festivalske turneje, film višestruko nagrađivanog reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića Smrt čoveka na Balkanu stiže i u domaće bioskope. Svečana premijera filma, kojom će biti ozvaničeno i prikazivanje u domaćim bioskopima, zakazana je za

Smrt čoveka na Balkanu je crna je komedija o balkanskom mentalitetu. Povod za tragikomični razvoj događaja u filmu je samoubistvo usamljenog kompozitora pred web kamerom svog računara. Privučeni zvukom pucnja u stan dolaze njegove komšije, koje provode vreme u stanu, čekujući da stignu hitna pomoć i policija. Sve vreme ih snima web kamera, a da oni toga nisu ni svesni. Dok čekaju prekraćuju vreme tako što piju, jedu i igraju šah. Evociraju uspomene na pokojnika, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako sve vreme ne mogu da se sete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računaru uključena i da ih sve vreme snima. Polako otkrivamo ličnost pokojnika, kao i jednu širu, satiričnu sliku našeg društva.

- U ovom filmu sve se dešava u jednom stanu, u jednom danu. U jednom kadru. Čitava priča je snimljena iz perspektive web kamere. Filmsko i životno vreme se poklapaju - traju 80 minuta. Kao autora zanimale su me svi događaji u jednom stanu nakon nečijeg samoubistva. Pošto svaki rez u filmskom jeziku označava neki protok vremena, ja sam ovu priču snimio u jednom kadru u nameri da napravim jednu hiperrealističku sliku okruženja i vremena u kojem živim – ističe Momčilović.

Film Smrt čoveka na Balkanu je do sada osvojio čak 20 nagrada. Svetsku premijeru je imao na prestižnom internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je dobio nagradu za najbolji nezavisni film. Na festivalu Cinema City u Novom Sadu osvojio je nagrade za režiju, scenario, nagradu kritike, a nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke glavnog junaka filma, glumca Emira Hadžihafizbegovića. Nakon toga usledila su prikazivanja i nagrade na festivalima u Sopotu, Herceg Novom, Nišu, Vrnjačkoj Banji, Tuzli i Zadru, a festivalska turneja još uvek traje. Film je uvršten i u selekciju za Evropske filmske nagrade 2012, u kojoj se ove godine nalazi 47 filmova iz 31 evropske zemlje.

Emir Hadžihafizbegović, Radoslav Milenković, Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Branislav Trifunović, Milica Mihajlović, Bojan Lazarov, Nikola Đuričko, Miloš Samolov, Aleksandar Đurica, Mirjana Karanović i Nikola Kojo ostvarili su uloge u filmu i skoro svi oni će se sutra pokloniti beogradskoj publici u Sava centru.

makonda-tracker