Euroimaž podržao film Spomenik Majklu Džeksonu

0
Upravni odbor Eurimaža pri Savetu Evrope, na sastanku održanom od 16. do 18. oktobra u Tirani, doneo je odluku o sufinansiranju igranog filma Spomenik Majklu Džeksonu Darka Lungulova, čije snimanje je u toku.

Vrednost finansijske podrške iznosi 130.000 eura. Nakon četiri godine kontinuiranog rada i razvijanja filma kao međunarodne koprodukcije sa Makedonijom i Nemačkom, ova podrška stigla je kao poslednja karika koja zatvara finansijku konstrukciju filma.

- Koliko nam je značajna finansijska podrška Euroimaža, toliko nam je važan i legitimitet koji je film dobio podrškom ovog fonda. Priznanje 36 predstavnika evropskih zemalja koji su glasali za naš film je potvrda produkcijskog i umetničkog kvaliteta filma, posebno kada se zna da za sredstva ovog fonda apliciraju najznačajniji filmski autori današnjice, poput Larsa von Triera, Romana Polanskog, Michaela Hannekea, Cristiana Mungiua... – izjavila je ovim povodom Snežana Penev, producentkinja filma.

Film Spomenik Majku Džeksonu se bavi problemom gašenja malih mesta u Srbiji. Iako je u pitanju vrlo lokalna tematika, ova priča sadrži univerzalne vrednosti i emocije koje lako komuniciraju sa svim kulturama i nacijama. U ovoj crnoj komediji čije snimanje je u toku u selu Lozovik, kod Velike Plane, Boris Milivojević igra Marka, koji, da bi spasao umiruću varošicu u kojoj živi i da bi sprečio ljubav svog života da ode, podiže spomenik kralju popa. Ideja glavnog lika Marka o izgradnji spomenika privlači pristalice, ali i neprijatelje.

Očajan, ali odlučan da uspe, Marko falsifikuje pismo kralja popa i tako uspeva da ubedi gradonačelnika i sve ostale da Majkl Džekson dolazi u njihovu varošicu na otkrivanje spomenika. Varošica najednom oživi, ljudi su puni elana i nade, a Marko uspeva da pridobije svoju ljubav da ostane. Tokom otkrivanja spomenika, iznenada stiže vest o smrti pravog Majkla Džeksona. Ceo ludački sled događaja dovodi do ispunjenja Markovog sna, ali na ironičan i neočekivan način – stoji u sinopsisu.

U filmu igraju i Nataša Tapušković, Dragan Bjelogrlić, Branislav Trifunović, Ljubomir Bandović, Toni Mihajlovski, Mirjana  Karanović, Marko Janketić, Snežana Divac i drugi.
Nakon Lozovika, snimanje će biti nastavljeno na aerodromu Ponikve kod Užica, u Vojvodini i Skoplju.

Film je koprodukcija Papa Films iz Srbije, Av Medien Penrose iz Nemačke i Dream Factory iz Makedonije.

makonda-tracker