7. Festival srpskog filma fantastike: APOKALIPSA DANAS

0
Festival srpskog filma fantastike (FSFF) prva je manifestacija kod nas koja se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti žanra fantastike, naučne fantastike i horora. Festival se održava od 18. do 21. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

I ove godine nastavlja istim tempom, otkrivajući nova imena domaćeg žanrovskog filma, tako i naše autore koji su počeli uspešne karijere u svetu, poput Jovanke Vučković, rediteljke čija će dva filma biti prikazana na otvaranju Festivala 18. oktobra, od kojih je jedan (The Captured Bird) producirao čuveni Giljermo del Toro.

Kao najstarija filmska manifestacija u regionu koja se posvetila isključivo navedenim žanrovima, FSFF između redovnih jednogodišnjih izdanja, ima i stalnu turneju po Srbiji i zemljama bivše SFRJ, koji je dosad bilo više od 30 i trajaće sve dok se Srbija, zemlja sa bogatom tradicijom fantastičnog i natprirodnog – zemlja iz koje je potekla reč vampir – ne upozna sa blagom na kojem leži, kao i sa skrajnutim delom sopstvene kinematografije.

S druge strane, turnejom po zemljama bivše Jugoslavije, FSFF doprinosi tešnjem povezivanju njihovih kinematografija i filmskih stvaralaca. Iz tog razloga, ove godine poseban segment Festivala biće posvećen Fantastici iz regiona, kratkim filmovima iz Hrvatske, Slovenije, BiH, koji će se u svojoj kategoriji prvi put takmičiti za Koskara, festivalsku nagradu. Poseban fokus ovogodišnjeg Festivala biće na italijanskoj i španskoj žanrovskoj kinematografiji, koja je u velikom broju slučajeva uticala na domaće autore.



Prvi put u Beogradu, u saradnji sa Fox kanalom, biće održana i Zombi šetnja, pod nazivom Day of the Walking Dead, u cilju promocije kako Festivala tako i serijala Okružen mrtvima, čija treća sezona kreće upravo te nedelje. Beogradom će tako prošetati više od 200 zombija, za čije su maskiranje zaduženi najbolji naši šminkeri, predvođeni Miroslavom Lakobrijom. Gost festivala i Zombi šetnje biće čuveni italijanski autor Serđo Stivaleti.

Cena dnevne  ulaznice: 150 din.

makonda-tracker