icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Veliki uspeh filma Parada u Nemačkoj

Podeli:

Film Srđana Dragojevića za samo nedelju dana videlo je više od dvadeset hiljada gledalaca.
Parada
Parada

Posle prve nedelje prikazivanja u Nemačkoj, film Srđana Dragojevića Parada u bioskopima je videlo 20.400 gledalaca.

Film je startovao u nemačkim bioskopima sa 45 filmskih kopija, od kojih je većina nahsinhronizovana na nemački. Samo u Berlinu, publika može da pogleda Paradu u čak pet  art house bioskopa.

Dobrom početku distribucije filma Parada u bioskopima predhodilo je jedanaest premijera u velikim gradovima Nemačke na kojima su pored reditelja Srđana Dragojevića prisustvovali Nikola Kojo i Miloš Samolov.

-Jako mi je žao što se u našoj zemlji ništa ne prašta, a ponajmanje uspeh. Ono što je film Parada doživeo na nemačkoj turneji može se samo nazvati OGROMNIM uspehom. Medijska pažnja koju je film izazvao, kritike koje smo dobili od najuglednijih časopisa, izazivala su u nama oprečna osećanja - od oduševljenja zbog ocene koju smo dobili, do tuge što se o tome u našoj zemlji ništa ne zna - izjavio je Nikola Kojo.

Inače, kritike nemačkih medija su pozitivne, svima je zajedničko jedno: ne štede reči hvale za ostvarenje koje je na ovogodišnjem Berlinalu dobilo nagradu publike Panorama, uz još dve prestižne nagrade.

 - Zvučalo je teoretski nemoguće da za samo šest dana obiđemo 11 gradova u kojima su zakazane premijere. Iz Franfurkta smo jurili za Visbaden iste večeri, da bi se sutradan avionom i brzim vozom našli na sasvim drugom kraju Nemačke. Razgovori sa publikom posle projekcija nikada nisu trajali kraće od sat vremena, ljude je interesovalo bukvalno sve o Paradi - izjavio je Miloš Samolov.

Magazin Špigl, koji je povodom uspeha Dragojevićevog filma na berlinskom festivalu ranije objavio intervju sa režiserom, Paradu naziva filmom o strukturnim promenama u Srbiji.-Dragojević pokazuje slike beogradske Parade ponosa 2010, slike ubilačkih huligana i očajnih demonstranata. Ono što je nešto manje od dva sata bilo odlična bioskopska zabava, ponovo postaje ozbiljno – i baš zato i pokazuje koliko je ovom filmu uspelo da u zajedničkom smejanju stvori jedan utopijski trenutak u kome sve izgleda moguće. Pa čak i prijateljstvo između homoseksualnog pesnika i homofobnog ratnog veterana- zaključuje se u tekstu magazina Špigl.

 - Zaista sam srećan zbog ovog uspeha. Možda baš zbog činjenice da je filmove koje sam napisao i režirao za ove dve decenije samo u bioskopima videlo blizu pet miliona ljudi, ja stalno imam tu strepnju da li su mi filmovi, ipak, suviše lokalni .Ipak, kada smo prve večeri od publike najpoznatijeg hamburskog Art house bioskopa Abaton dobili stajaće ovacije, laknulo nam je. Bili smo jako ponosni kada nam je vlasnik  bioskopa, koji postoji od početka sedamdesetih godina, rekao da je ovo tek drugi slučaj ovacija u dugoj istoriji bioskopa.  Ovo je veliki uspeh ne samo za nas koji smo se dve godine borili da se Parada desi već  za čitavu srpsku kinematografiju, ali i kinematografije regiona koje su u Paradi učestvovale. Pored toga, ovo je jako dobra prilika da se i nemačkoj javnosti predstavimo u boljem svetlu nego što smo predstavljani tokom prethodnih godina - izjavio je Srđan Dragojević.

 

Inicijalizacija u toku...