Danas počinje 5. JAPANIZAM! festival u Domu omladine

0
Festival Japanizam biće otvoren petog jula od 19 časova u Domu omladine Beograda. Ovo je jedini regionalni festival koji je posvećen japanskoj pop kulturi - stripu, animaciji, kinematografiji, modi, odnosno svemu onome što trenutno predstavlja modernu kulturu

Japanizam se realizuje u organizaciji društva Sakurabana, Doma omladine Beograda i ambasade Japana, a uz podršku Grada Beograda.

Ovogodišnji, peti po redu, festival, svečano će otvoriti njegova ekselencija Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Beogradu. Tom prilikom on će otvoriti izložbu radova domaćih autora u manga stilu. Izložba predstavlja centralni događaj, od koga je i počeo razvoj festival. Njen cilj je da promoviše mlade talente koji nemaju priliku da se iskažu na drugim mestima. Ovogodišnja tema nagradne izložbe radova, kao i celokupnog festivala, je Fantasy -  zmajevi i vilenjaci, vitezovi i nindže, čarolije i supermoći, pirati i čudovišta, i sve ostalo što upotpunjuje japansku viziju fantastike.

Kultura Japana je atraktivna, našoj omladini fascinantna, pa je brzo i lako prihvataju. U prilog tome govori činjenica da je prošlogodišnji festival za četiri dana posetilo oko 5000 ljudi. Pored promocije pop-kulture i bogatog zabavnog sadržaja, festival za cilj ima i edukaciju posetioca o različitim aspektima nama daleke kulture i jednog vrlo drugačijeg sveta.

Japanizam će u Velikoj Sali DOB-a, osmog jula u 17 časova biti zatvoren specifičnim maskenbalom Cosplay, na kome će biti moguće videti najrazličtije kostime inspirisane japanskim animiranim filmovima, serijama i igrama, kao i slušati popularnu japansku muziku. Cilj je uspešno se obući u određeni lik, ali i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, nekakvim peformansom. Nakon toga, njegova ekselencija Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Beogradu, dodeliće nagrade najboljim učesnicima na cosplay-u i autorima najboljih radova na izložbi.

makonda-tracker