Ljubiša Samardžić gost na reviji srpskog filma u češkom Vsetinu‏

0
U bioskopu Vatra u češkom gradu Vsetinu je u periodu 8 – 10. juna 2012. protekao XIV Letnji filmski maraton.
Ljubiša Samardžić, foto Vladimir Šporčić
Ljubiša Samardžić, foto Vladimir Šporčić

Glavna tema festivala, koji je tradicionalno fokusiran na zemlje Balkanskog poluostrva, bila je savremeni srpski film. Akcija se odvijala pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Češkoj Republici, a u prisustvu njene ekselencije gospođe ambasadorke Maje Mitrović.

Gledaoci su imali prilike da vide jedinstvenu kolekciju devetnaest celovečernjih srpskih filmova. Nijedan od filmova nije bio prikazivan u standardnoj distribuciji u Češkoj Republici, a deset filmova je u Vsetinu imalo svoju češku premijeru.

Gost festivala je bio poznati srpski glumac, producent i režiser Ljubiša Samardžić, koji je na festivalu predstavio svojih šest filmova uključujući i novu trilogiju Miris kiše na Balkanu. Trilogija je napravljena od izuzetno uspešne serije nominovane za najznačajniju svetsku televizijsku nagradu Emmy. Iako Ljubiša Samardžić biva gost mnogo većih filmskih festivala, prijemom od strane publike u Vsetinu je bio oduševljen. Takođe, gledaoci su cenili njegovu ljubaznost, otvorenost i smisao za humor.

Organizator Letnjeg filmskog festivala Vsetin 2012 bilo je udruženje građana Filmski klub Vsetin uz organizacijsku i tehničku podršku institucije Dom kulture Vsetin, s.r.o. i Filmskog centra Srbija Beograd. Pokroviteljstvo nad akcijom je preuzela Ambasada Republike Srbije u Češkoj Republici. Glavni partner je Asocijacija čeških filmskih klubova. Akcija se održava uz podršku grada Vsetin i Zlinskog okruga.

makonda-tracker