Dokumentarni film o legendarnoj grupi Zlatni Prsti

0
Rođeni Zaječarac Marko Grujić poslednjih desetak godina nastanjen u Čikagu gde studira režiju snimio je dokumentarni film o svojim sugrađanima, legendarnoj grupi Zlatni Prsti.

U vremenu kada je Rock and Roll bio vodeći muzički žanr u bivšoj Jugoslaviji, Zaječar je dobio Gitarijadu i Zlatne Prste. Iako mnogi ne znaju, između Gitarijade i čuvene grupe stoji znak jednakosti, jer su Prsti direktni ‘krivci’ za nastanak sada nadaleko poznate Gitarijade, najdugovečnije manifestacije tog tipa u Evropi, a članovi grupe između ostalog u filmu pričaju i o samim počecima Gitarijade koja se ove godine održava po 46.put.

Zlatni Prsti su bili jedan od vodećih sastava sedamdesetih godina prošlog veka, a prepoznatljiv zvuk i specifičan stil pevanja idejnog vođe grupe Moše Radenkovića odvajali su ih od drugih. Vreme je učinilo svoje i danas mali broj zaljubljenika rock muzike novije generacije zna za grupu Zlatni Prsti, a osnovni motiv Marka Grujića prilikom odluke da snimi ovaj film bio je da otrgne od zaborava čuveni sastav i nove naraštaje upozna sa njihovim radom i značajem za rock kulturu na ovim prostorima.

Naziv filma potiče od istoimene pesme - Tačno u centar, iz 1985. godine sa nikad objavljenog albuma, a same članove grupe iznenadila je činjenica da njihov mladi sugrađanin koji boravi u Čikagu poseduje ovaj materijal.

Marko Grujić studira režiju u Americi i ovo mu je prvi dugometražni i dokumentarni film.

Ovo mi je prvi, a možda i poslednji dokumentarac. Činjenica da sam iz Zaječara i da nema nijednog video zapisao o Zlatnim Prstima na neki način me je naterala da ispričam njihovu priču -  rekao je Grujić istakavši da je odrastao uz pesme ove grupe.

Mislim da sam uspeo da izvučem jednu iskrenu i emotivnu priču koju je danas jako teško naći. Današnji prilozi ili dokumentarci o grupama i pevačima su sređeni i nalickani, ali je ovaj malo drugačiji. Pored velikih uspeha, članovi grupe pričaju i o onim manje uspešnim delovima karijere, kao što su propušten ugovor sa Jugotonom, zatim nerealizovanoj saradnji sa Borom Đorđevićem, promeni imena u Nokat i mnogim drugim događajima i preprekama koje je nosilo to vreme - otkriva Mladi Grujić detalje filma za koji se nada da će se premijerno prikazati upravo na ovogodišnjoj Zaječarskoj Gitarijadi, a potom nastaviti put festivala širom bivše Jugoslavije.   

 U filmu se ekskluzivno može čuti i nova pesma Momčila Moše Radenkovića koji i dan danas svira i komponuje. 

makonda-tracker