Film Smrt čoveka na Balkanu na festivalu u Karlovim Varima

0
Svetska premijera novog filma prema scenariju i u režiji višestruko nagrađivanog Miroslava Momčilovića Smrt čoveka na Balkanu biće na prestižnom internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima nakon čega film nastupa na festivalima u Sarajevu i Motovunu.

Domaćoj publici film će biti prikazan na festivalu Cinema City 21. juna u okviru programa Nacionalna klasa, a odmah potom na otvaranju 41. SOFEST-a u Sopotu 2. jula. Premijera filma za beogradsku publiku planirana je za septembar, kada se očekuje početak bioskopske distribucije u zemlji i inostranstvu.

Smrt čoveka na Balkanu je crna komedija neobična po temi i po filmskom izrazu, pošto se kompletna radnja dešava u jednom kadru i u realnom vremenu.

Usamljeni kompozitor izvršava samoubistvo pred web kamerom svog računara. Privučeni zvukom pucnja u stan dolaze njegove komšije, koje provode vreme u stanu, čekujući da stignu hitna pomoć i policija. Sve vreme ih snima web kamera, a da oni toga nisu svesni. Dok čekaju, prekraćuju vreme tako što piju, jedu i igraju šah.

Evociraju uspomene na pokojnika, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku iako sve vreme ne mogu da se sete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računaru uključena i da ih sve vreme snima. Polako otkrivamo ličnost pokojnika, kao i jednu širu, satiričnu sliku našeg društva...

- Kao autora zanimali su me svi događaji u jednom stanu nakon nečije smrti. Pošto svaki rez u filmskom jeziku označava neki protok vremena, ja sam ovu priču snimio u jednom kadru u nameri da napravim jednu hiperrealističku sliku okruženja i vremena u kojem živim – objašnjava reditelj Miroslav Momčilović koji je autor kultnih filmova Sedam i po i Čekaj me, ja sigurno neću doći.

U filmu igra odlična ekipa glumaca, predvođena Emirom Hadžihafizbegovićem, Radosav Milenković, Nataša Ninković, Anita Mančić, Bojan Žirović, Nikola Đuričko, Mirjana Karanović, Milica Mihajović, Bojan Lazarov, Ljubomir Bandović, Branislav Trifunović, Miloš Samolov, Aleksandar Đurica i Nikola Kojo.

 

makonda-tracker