Kanski festival: Film Ljubav dobitnik Zlatne palme

0
Ostvarenje Mihaela Hanekea, film Ljubav dobitnik je Zlatne palme na 65. Kanskom festivalu.
Amour
Amour

Drugu nagradu osvojio je film italijanskog režisera Matea Garonea Reality, a treću nagradu žirija osvojila je komedija The Angels' Share Kena Louča.

Za najboljeg glumca proglašen je Danac Mads Mikelsen za ulogu u filmu Lov, dok su nagradu za najbolju glumicu podelile rumunske glumice Kristina Flutur i Kosmina Stratan za uloge u filmu Iza brda.

Nagrađeni film Ljubav, kao i još 11 ostvarenja prikazanih na Kanskom festivalu biće u distribuciji MCF MegaCom Filma. Među njima su filmovi: Anđeoski deo, Posle senke, svetlost, Lorens, u svakom slučaju, Sveti motori, Leosa Karaksa, Kao neko zaljubljen Abasa Kjarostamija, Misterija Lu Jea, 7 dana u Havani - omnibus, Renoar Žila Burdoa, Ništa još niste videli Alana Renea, Na putu Valtera Saleša i Ja i ti Bernarda Bertolučija.

Film Ljubav prati Džordža i Anu, dvoje penzionisanih profesora muzike, čija je ljubav stavljena na probu dok je Ana na samrti. Ova nagrađena drama snimljena je u francusko-nemačko-austrijskoj koprodukciji.

Kenu Louču, koji je 2006. godine dobio Zlatnu palmu za film Vetar koji njiše ječam, ovogodišnja nagrada žirija deveto je priznanje koje je on do sada osvojio na Kanskom festivalu. Komedija, čija se radnja dešava u Glazgovu, bavi se četvoricom prestupnika osuđenih na društveni rad koji odlučuju da ukradu kutiju skupocenog viskija sa idejom da će im to promeniti život nabolje. 

makonda-tracker