Završeno snimanje filma Falsifikator

0
U subotu, 19. Maja, na teritoriji opštine Laktaši, Republika Srpska, ekipa filmskog projekta Falsifikator u režiji Gorana Markovića proslavila jezavršetak snimanja filma u Republici Srpskoj.
Falsifikator
Falsifikator

Po scenariju Gorana Markovića sa saradnikom na scenariju Tihomirom Stanićem, filmska produkcija Drina film iz Beograda i Balkan film iz Banja Luke realizovali su prvi segment ovog filmskog projekta u novembru 2011., uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. U maju 2012.god. uspešno se privodi kraju deo snimanja u Republici Srpskoj, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srpske. Ekipa se nakon slobodnog dana seli na trodnevno snimanje na Bledu u Sloveniji.  

Radnja ove filmske komedije odvija se krajem šezdesetih godina 20. veka. Glavni junak Anđelko, direktor osnovne škole u malom mestu u Bosanskoj Krajini, vodi skroman i naoko skladan porodični život, cenjen od sugrađana i voljen od prijatelja. Anđelko, međutim, ima jednu krupnu manu: falsifikuje školske diplome, i to čini godinama i neštedimice. Bez ikakve nadoknade, iz čistog čovekoljublja i naivnog uverenja da se radi o gestu dobročinstva kojim utire put nečijoj sreći i blagostanju…

Njegova slika sveta počinje da se senči čitavom serijom razočaranja u bliske ljude, najbolji prijatelj ga potkazuje policiji i on, na vreme upozoren, sve kao u najboljem špijunskom filmu, započinje ilegalni život. Krije ga čitava četa jataka (treba li reći sve sami vlasnici lažnih diploma). Postepeno, pomagači gube entuzijazam a Anđelka muči nostalgija. Posle spektakularnog hapšenja završava u ozloglašenom zeničkom zatvoru. Društvo su mu ubice, okoreli kriminalci, politički zatvorenici i čuvari batinaši, čitava galerija živopisnih likova: Veselin, IB-ovac, Enes, muslimanski fundamentalista, Miljenko, sedamnaestogodišnji ustaša, Ljubinko, četvorostruki ubica...

Iz zatvora izlazi posle dve godine, potpuno izmenjen. Koprena je spala i svet koji se ukazao ne izgleda više vredan življenja. Porodica očekuje onog starog, niko iz okoline nije spreman na tu promenu, početak je kraja... Topla i uzbudljiva priča prepuna dramatičnih preokreta i vrcavog ali i gorkog humora, govori o gubitku iluzija, o padu jednog čoveka koji je, iako falsifikator, bio i najpravičniji i najpošteniji čovek svog vremena. Njegov pad prepliće se sa padom sveta u kome živi, Jugoslavije i titoizma.

makonda-tracker