Čelično nebo sutra premijerno u Cineplexx-u

0
Naučnofantastična crna komedija Čelično nebo (Iron Sky) premijerno će biti prikazana u četvrtak 17. maja u bioskopu Cineplexx u TC Delta City od 20 sati

Radnja se odigrava 2018. godine, kada nacisti, koji su 1945. pobegli sa Zemlje na tamnu stranu Meseca, odluče da se vrate na matičnu planetu.

Film je snimljen u finsko-nemačko-australijskoj koprodukciji sa budžetom od 7,5 miliona evra. Reditelj je Timo Vuorensola. Glumačku ekipu čine: Julia Dietze (1 1/2), Götz Otto (Schindler’s List, The Downfall), Christopher Kirby (The Matrix Reloaded & Revolutions, Daybreakers, Space: Above and Beyond), Udo Kier (Dogville, Dancer in the Dark), Peta Sergeant (Satisfaction), Stephanie Paul (Separation City, Film School Confidential), Tilo Prückner (The Neverending Story, Die Fälscher). Scenario su napisali proslavljena sf spisateljica Johanna Sinisalo  i Michael Kalesniko.

Snimanje filma je počelo početkom 2006. godine i ekipa filma je prvi tizer predstavila publici na Kanskom festivalu u maju 2008. godine, tražeći kofinansijere i tada je potpisala ugovor sa 27 Films Productions Olivera Damiana. Tokom festivala u Kanu 2010. godine postignut je dogovor i sa australijskom producentskom kućom New Holland Pictures.

Film je premijerno prikazan u februaru 2012. godine na 62. Berlinskom filmskom festivalu, zatim je usledila distribucija u Finskoj, od 4. aprila, Nemackoj, 5. aprila i sirom sveta.

Čelično nebo spada u novi talas filmske produkcije, uključujući Artemis Eternal, The Cosmonaut, A Swarm of Angels, RiP!: A Remix Manifesto, koji su stvarani uz pomoć onlajn zajednice filmskih entuzijasta koji su kreirali novu vrstu participirajućeg bioskopa. Ovaj novi vid saradnje uključuje publiku u proces stvaranja filmova. Dok se klasična filmska produkcija fokusira na finalan produkt, u ovom slučaju pažnja je usmerena na sam proces stvaranja filmova.

Muziku je komponovala slovenačka grupa Laibach, a soundtrack je objavio Mute Records.

- Jedna od najlepših stvari tokom trajanja produkcije filma Čelično nebo bila je prilika da radim sa jednim od mojih najomiljenijih bendova svih vremena - Laibachom. Oduvek me je inspirisao njihov kontroverzan stav prema tabuima, kao sto je naci ikonografija i njihov mracan, ekstremno gorak i cinican osecaj za humor. Njihov raniji album Volk je bio velika inspiracija za mene kada sam počeo da radim na ovom projektu početkom 2006. godine. Kada je mogućnost da sarađujem sa njima bila izvesna, osetio sam da smo pronašli nedostajući link u filmu. Želeo sam da imam soundtrack koji može funkcionisati sam za sebe, gotovo kao karakter u filmu, pre nego da bude samo dosadan pozadinski soundtrack score koji smo navikli da slušamo u naučnofantastičnim i akcionim filmovima. Laibach je prihvatio izazov i osmislio vrlo zanimljiv, živopisan i snažan pristup muzici u filmu unoseći Vagnerove melodije. Rezultat je jedan od najvećih uspeha ovog filma. Njihova muzika na mnogo nacina doprinosi atmosferi u filmu i teško mi je da ga zamislim bez Laibacha - kaze reditelj Timo Vuorensola. 

Nasa publika će moći da ih čuje 9. juna, kada Laibach nastupa na festivalu IQ Music 2012. u Beogradskoj areni.


makonda-tracker