čestitamo

Film "Svjetla Sarajeva" osvojio nagradu publike u Los Anđelesu

0

Dodelom nagrada u dvorani James Bridges na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA), film Srđana Perkića o grupi Zabranjeno pušenje osvojio je "Audience Award" za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu.

foto: Press
foto: Press

 

U konkurenciji dokumentarnih filmova iz više od 20 zemalja, američka publika je imala priliku glasati ocjenama od 1 do 5. Film "Svjetla Sarajeva" dobio je ocenu neverovatnih 4.8.

 

“Mi nikada nismo bili odlikaši. Film je rađen za raju, tako da mi je nagrada publike jako draga. Interesantno je da je i internacionalna publika prepoznala sarkazam i šarm jednog prkosnog grada kao što je Sarajevo. Možda i ne kontaju u potpunosti Sejine pesme, ali sam siguran da su prepoznali autentičnost“, izjavio je Srđan Perkić.

 

Amra Hadžihafizbegović-Deović, glavna producentikinja filma je rekla: "Ovo je prekrasna vest i jako sam ponosna na moj tim. Film je zabeležio jedan divan historijski trenutak, jedan fragment života svih nas i benda Zabranjeno pušenje na najiskreniji način."

Zabranjeno pušenje
foto: Press

Sabrina Beširević, izvršna producentkinja je izjavila: "Takmičili smo se na četiri festivala, a nagrađeni smo na tri. Ovo mi je najdraža nagrada zato što je dobivena glasanjem vrlo zahtjevne publike na ovako značajnom festivalu."

 

Film je prikazan u dvorani James Bridges na Sveučilištu Kalifornije, u sklopu SEEfesta, Filmskog festivala Jugoistočne Europe u Los Anđelesu, kojem je ovo 18. izdanje. SEEfest je projekat fondacije ELMA za evropske jezike i filmove u Americi.

 

Predstavljajući i slaveći filmsku i kulturnu različitost 20 zemalja Balkana i Kavkaza, taj filmski festival nastavlja otkrivati najbolja ostvarenja iz jugoistočne Evrope publici u SAD-u.

 

makonda-tracker