Kako su me ukrali Nemci: Festivalska turneja u Zagrebu

0
Film će biti prikazan u okviru retrospektive filmova Miše Radivojevića u Zagrebu

Film Miše Radivojevića Kako su me ukrali Nemci uvršten je u konkurenciju Cinequest Film Festivala u San Hoseu i afričkog Cape Winelands Film Festivala. Cinequest je apsolutni art house festival, na kojem su i prethodnih godina prikazivani Radivojevićevi filmovi. Na istom mestu je pre četiri godine pobedio film Srdana Golubovića Klopka, a godinu dana kasnije trijumfovala je Turneja Gorana Markovića. Na Cape Winelands Film Festivalu će ove godine biti prikazano nekoliko domaćih ostvarenja, a film Kako su me ukrali Nemci uvršten je u zvanični takmičarski program. Predsednik međunardnog žirija ovog festivala je Vladan Petković.  

Nakon ove festivalske turneje, a povodom 50 godina rada na filmu, u Zagrebu će biti organizovana retrospektiva filmova Miše Radivojevića, koja će  25. aprila započeti hrvatskom premijerom filma Kako su me ukrali Nemci, u bioskopu Tuškanec.

Priča filma Kako su me ukrali Nemci inspirisana je detinjstvom reditelja Miše Radivojevića, u čiji se dom za vreme okupacije uselio glavnokomandujući nemačke vojske. Radnja obuhvata period od 1943. godine, odnosno događaj u Drugom svetskom ratu, kada nemački oficir Verner preuzima brigu o sinu čija je porodica komunistički orijentisana. U tom trenutku kada je ceo svet razaran od strane Trećeg rajha, taj dečak će doživeti svoje najlepše trenutke u životu, a pružiće mu ih upravo čovek u uniformi te ideologije. 

U filmu Kako su me ukrali Nemci uloge tumače Jelena Đokić, Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Miodrag Krstović, Nebojša Milovanović, Vojislav Brajović, Branimir Popović, Gordan Kičić, Boris Isaković, Nada Šargin, Nenad Ćirić, Mladen Nelević, Marija Dakić… Osim plejade naših najboljih glumaca, u filmu igra i engleski glumac Daglas Henshol (Douglas Henshall), koji tumači lik nemačkog oficira Vernera.

Film Kako su me ukrali Nemci dobitnik je najviše Fipresci nagrada. Osvojio je Gran pri - Veliku zlatnu mimozu na 25. Filmskom festivalu u Herceg Novom. Radivojević je nagrađen i Zlatnom mimozom za režiju, kako je navedeno, za virtuozno komponovanje izuzetno složenog filmskog tkiva, za imaginativnost i inovativnost, za rediteljski rad kakav se retko viđa. Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Jeleni Đokić, a za najbolju kameru Radoslavu Vladiću. Na festivalu Cinema City film je dobio nagradu žirija kritike Fipresci za nabolji film, dok je u Sopotu ovenčan nagradama za najbolji scenario i muziku. 

makonda-tracker