Osvajač Zlatnog medveda Berlina i u našim bioskopima

0
Distributerska kuća MCF MegaCom Film otkupila je prava na distribuciju pobedničkog ostvarenja upravo završenog filmskog festivala u Berlinu, Cezar mora da umre (Cesare deve morire) reditelja Paola i Vitoria Tavijanija.

Italijanski film Cezar mora da umre dešava se u zatvoru pored Rima, gde zatvorenici spremaju Šekspirovu dramu Julije Cezar. Ostvarenje braće Tavijani, inače rediteljskih veterana, koje ispituje porozne granica između umetnosti i života, nije isprva bilo favorit, ali je osvojilo glasove žirija festivala, kao i priznanje za najbolji film Ekumenskog žirija Berlinala.

 

Osim dobitnika priznanja Zlatni medved, MCF je otkupio prava na distribuciju ostvarenja Tabu portugalskog reditelja Migela Gomeza, nagrađenog priznanjem FIPRESCI. Tabu, crno-belo, nekonvencionalno ostvarenje čija se priča proteže od modernog Lisabona do neimenovane bivšoj portugalske kolonije, nagrađen je i priznanjem Alfred Bauer koje nosi ime osnivača Berlinskog filmskog festivala i dodeljuje se ostvarenju izuzetne inovativnosti.

 

MCF će pred domaću publiku doneti i film Sestra (L'enfant d'en haut) švajcarske rediteljke Ursule Mejer, priču o dve sestre koje se na marginama društva bore za opstanak. Predsednik ovogodišnjeg žirija festivala, britanski reditelj Majk Li, zatražio je da se uvede Specijalno priznanje Srebrni medved kako bi njime bio nagrađen film Sestra, koji je bio u konkurenciji za Zlatnog medveda

makonda-tracker